„Spiečius“ dūzgia ir gražiai darbuojasi. Per pusę šimtmečio būta daug įvykių, ieškojimų ir net praradimų, daug vadovų, keitėsi nurodymai ir valdžios, bet bitininkai liko ištikimi savo pašaukimui. Šiauliškiai bitininkai didžiuojasi, kad savo draugijoje turi pačią pirmąją Bičių karalienę – Romą Mačienę, kuri ekologiniame bityne prižiūri 130 šeimų.

Dabartinis „Spiečiaus“ vadovas Remigijus Šemeklis draugijos jubiliejiniame renginyje apžvelgė Šiaulių bitininkų istoriją. Kai 1959 m. susikūrė Šiaulių sodininkų draugija, prie jos „prisiglaudė“ keletas bitininkų. Neoficialus bitininkų skyrius ėmėsi veiklos. Čia ir prasidėjo dabartinės draugijos ištakos. Tada bičiuliams vadovavo Vytautas Karpavičius. Po trejų metų Šiaulių rajono valdyba leido organizuoti bitininkų kursus. Kasmet būrėsi vis daigiau ir daugiau bičiulių. Pasak R. Šemeklio, kai kurie bičiuliai vengė stoti į sodininkų draugijos bitininkų skyrių, nes bijojo dėl savo bičių likimo.

Šiauliuose 1964 m. įvyko steigiamasis Lietuvos sodininkystės draugijos bitininkystės skyriaus susirinkimas, patvirtinta valdyba. Bitininkų veikla suaktyvėjo, imtasi ūkinės veiklos: pradėjo gaminti plastikinius suvenyrinius indelius (statinaites), iš Lietuvos sodininkystės draugijos centro valdybos gavo paskolą ir įsigijo nedidelį bityną. Visuomeninis bitynas plėtė savo veiklą, turėjo 162 bičių šeimas, dirbo 10 darbininkų. Skyrius turėjo savo sunkvežimį. Bičių produktai buvo tiekiami tyrimams į Kauno klinikas. Paskaitų skaityti atvykdavo žinomi lektoriai. 1965 m. gavo leidimą atsiskirti nuo Šiaulių sodininkų draugijos ir įkurti Lietuvos sodininkų draugijos Šiaulių bitininkų skyrių.

Bene sunkiausi buvo 1968-ieji. Tai buvo lūžio metai. Tikrintojai neva nustatė, kad skyrius užsiima neleistina veikla, uždraudė gaminti statinaites, sunkvežimį perdavė sodininkų draugijai. Paskui būta dar didesnių smūgių. Šį kartą smūgiavo savi. Lietuvos sodininkų draugija nutarė, kad Šiaulių bitininkų skyrius per mažas ir per maža apyvarta, todėl turimas turtas buvo nusavintas, prekybą bičių produktais perėmė Šiaulių sodininkų draugija.

Kai papūtė Atgimimo vėjai, Šiaulių bitininkams pavyko atsikovoti turėtą turtą. 1991 m. pradžioje buvo įregistruota Šiaulių bitininkų draugija „Spiečius“. Dabar šiai draugijai priklauso 170 narių iš Šiaulių miesto ir rajono. Aktyviausi bitininkai dalyvauja tarptautinėse ir respublikinėse žemės ūkio produkcijos parodose. Yra trys dideli ekologiniai bitynai: Romos Mačienės, buvusio draugijos pirmininko, Metų bitininko Aloyzo Barkausko ir dabartinio vadovo Remigijaus Šemeklio. Bitininkyste susidomėjo informacinių technologijų specialistas Laurynas Šiožinis iš Šiaulių. Jaunasis bitininkas prižiūri 70 bičių šeimų. Laurynas dėkoja savo mokytojui Aloyzui Barkauskui, kuris išmokė bitininkystės paslapčių.

Naujovėmis besidominti Lietuvos bičių karalienė Roma Mačienė šventės svečiams parodė didelį namelį-avilį, kuriame atliekamos gydomosios procedūros. Avilio terapija žmogui suteikia jėgų, nuramina, įkvepia naujiems ieškojimas ir darbams. Šį namelį suprojektavo Romos vyras Virginijus Mačys. Jubiliejaus proga bitininkai pristatė bitininkystės inventoriaus parodą, vaišinosi vasaros gėrybėmis, surengė bičiuliškas varžybas.