Sostinėje kultūros pasaulyje besisukęs V. Juknelis teigė, kad idėja išvykti gyventi į kaimą kilo jau seniai, tačiau svajonė išsipildė tik prieš porą metų.

„Su žmona jau nuo 2007 m. galvojome išsikraustyti, bet atėjo krizė ir niekaip negalėjome namo parduoti. Kitaip būtume jau anksčiau išsikėlę. Krizei praėjus, namą pardavėme ir išsikėlėme“, - pasakojo vyras.

Vyras pasakojo save priskiriantis miesto žmogui, todėl gyvenimas ūkininkaujant jam buvo tikras iššūkis.

„Viską metę sugalvojome išvažiuoti, bet nelabai žinojome ką veikti kaime. Abu su žmona – nuo asfalto. Metus laiko svarstėme ir susidomėjau kanapėmis kaip augalu, jo įvairialype paskirtimi“, - prisiminė V. Juknelis.

Pradėjęs domėtis pluoštinėmis kanapėmis ūkininkas sužinojo, kad iš jų gaminama tūkstančiai skirtingų produktų – nuo medicinos iki statybos sektoriaus gaminių.

„Žemė Utenos rajone nėra gera, užsiimti kitomis kultūromis gal net neapsimokėtų. O šitas augalas nėra reiklus. Be to, kaip silpni ūkininkai turime pradėti nuo lengvesnio ūkininkavimo“, - kalbėjo vyras.

Nors pluoštines kanapes ūkininkams leidžiama auginti tik nuo šių metų, V. Juknelis šiek tiek pasisėti pabandė dar pernai metais. Nuėmus derlių ūkininkas pabandė pagaminti produkcijos.

Dabar V. Juknelis įvairiose mugėse siūlo įsigyti kanapių aliejaus, kanapinės druskos, sėklų.

„Malame ir miltus, dukra gamina kanapinį muilą, kremą, lūpų balzamą“, - vardijo pašnekovas.

Kol kas ūkininkas teigė iš pluoštinių kanapių gaminių neišgyvenantis, tačiau ateityje tikisi, kad pluoštinių kanapių laukai padės susikurti gerovę kaime.

Šiais metais V. Juknelis teigė užsisėjęs 12 ha pluoštinių kanapių. Dalis produkcijos jau dabar keliauja į ekologiškų maisto prekių parduotuves.

„Tikriausiai dalį sėklų teks parduoti ir didmenine kaina. Aišku, ji labai skiriasi, bet mugėse visų neparduosi“, - teigė jis.

DELFI primena, kad ūkininkams leista auginti pluoštines kanapes nuo šių metų pradžios. Nors Europos Sąjungoje ši veikla buvo leidžiama ir anksčiau, Lietuvoje ūkininkai, pasisėję pluoštinių kanapių, turėdavo nemalonės su teisėsauga.

Pluoštinių kanapių įstatyme nurodoma, kad sėjamųjų kanapių išdžiovintoje medžiagoje turi būti ne daugiau nei 0,2 proc. tetrahidrohanabiolio (THC). Taip pat pluoštinės kanapės gali būti auginamos tik pramoniniams tikslams (pluoštui ir sėkloms) arba sodininkystei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (344)