„Paskerdžiau kiaules savo reikmėms ir jokių kompensacijų neprašiau, vis tiek apgaus, nusuks. Tik nervų daugiau kainuos. Dabar bent žinau, kad skerdieną suvalgysiu. Tegul jie pasiunta su savo kompensacijomis“, – piktinosi ūkininkas iš Balninkų kaimo.

Kiaules išskerdusiems ūkininkams buvo žadėta kompensacijas už jas išmokėti per du mėnesius nuo reikalavimo jas išskersti termino pabaigos. Pažadų laikas jau praėjo, bet iki šiol nė vienas ūkininkas dar negavo nė lito.
 
Kaip sakė Nijolė Valiukevičienė, Alytaus rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyresnioji specialistė, vakar Nacionalinės mokėjimo agentūros atstovai neoficialiai pranešė, kad kompensacijų išmokėjimas nukeliamas liepos mėnesiui, mat iki šiol nėra surinkta tam lėšų. Dalis kompensacijų bus išmokėtos iš Europos Sąjungos fondo. Ši dalis irgi nėra gauta.
 
N. Valiukevičienės teigimu, paskaičiuota, kad už vieną deklaruotą nesvarbu kokio amžiaus kiaulę augintojai turėtų gauti po 165 litus.
 
Kiaules iki balandžio 15 dienos turėjo išskersti Alytaus miesto ir rajono, Šalčininkų ir Varėnos rajonų ūkininkai.

Pasak Romo Černiaus, Valstybinės Alytaus maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo, iš viso buvo užregistruoti 288 kailių augintojai. Prašymai kompensacijoms gauti buvo pateikti už  1 111 deklaruotų kiaulių. Pusšimtį kiaulių ūkininkai išskerdė savo reikmėms ir prašymų kompensacijai gauti nerašė.
 
Kiti ūkininkai bandė savo augintines slėpti, bet nesėkmingai. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai Alytaus rajono buferinėse kiaulių maro zonose šešiems gyventojams surašė įspėjimus dėl slapta auginamų kiaulių. Jie pareigūnams aiškinosi neva blogai supratę informaciją dėl kiaulių auginimo.

„Buvom nuvykę tuos kiaulių augintojus patikrinti dar kartą, tačiau kiaules jie jau buvo išskerdę. Pakartotinai aptikus jiems grėstų baudos ir kiaulių konfiskavimas. Lietuviškos kiaulienos pardavėjams taip pat padidinta kontrolė. Pirmą kartą aptikus pardavinėjant skerdieną atvežtą iš buferinių zonų, pardavėjams gresia skerdienos konfiskavimas ir bauda iki 300 litų. Antrą kartą bauda jau siektų iki 2 tūkstančių litų. Iki šiol tokių pažeidimų nesame registravę“, – sakė R. Černius