Žvejai gaudo ne tik moliuskus, bet ir jūrines sraiges, kurios tapusios viena brangiausių pasaulyje jūros gėrybėmių, rašo BBC.

Naujosios Zelandijos moliuskas haliotis iris maorių tarme vadinamas paua. Jis nėra gražiausias pasaulio sutvėrimas ir lengvai gali būti palaikytas akmeniu, bet dėl juodo kūno ir gero skonio tapo delikatesu Azijoje.

Vieno moliusko mažmeninė kaina yra 43 doleriai (108 Lt). Kai kuriuose Azijos restoranuose už jas gali tekti pakloti daugiau nei 100 dolerių (252 Lt).

Visame pasaulyje yra apie 100 moliuskų rūšių, bet paua – vieni didžiausių ir randami tik Naujojoje Zelandijoje.

Žvejai negali naudoti nardymo įrangos, jiems per dieną leidžiama pagauti tik 10 paua moliuskų. Moliuskai turi būti tam tikro dydžio – 125 mm ir apie penkerių metų amžiaus. Šiaip šie moliuskai gyvena iki 10 metų ir užauga iki 20 cm. Moliuskai gyvena 5 metrų gylyje.

Moliuskas haliotis iris
Jūros gėrybių eksportas – didžiulis verslas, per metus atnešantis milijonus dolerių pelno, kita vertus paua moliuskų per metus eksportuojama tik 400 tonų, kurių vertė – 43 mln. NZ dolerių (apie 37 mln. JAV dolerių; 93,1 mln. Lt).

  Taip yra dėl griežtų jų žvejybos apribojimų. Būtent dėl jų svarstoma, ar nevertėtų kurti šių moliuskų auginimo ūkų, tik tam reikėtų nemenkų investicijų.

Naujosios Zelandijos Paua pramonės tarybos vadovas Stormas Stanley teigimu, dalis eksporto keliauja į Honkongą, Singapūrą, Korėją ir Taivaną, dauguma – į Kiniją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)