70 karvių laikantis Šalčininkų rajono ūkininkas Gžegožas Zuzo kasdien daugiau nei toną pieno parduoda kooperatyvui, kuris žaliavą tiekia bendrovei „Rokiškio sūris“. Ūkininkas skaičiuoja, kad nuo sausio, kilogramo kainai kritus 15 centų, jau pradeda dirbti nuostolingai.

„Dabar moka 90 centų, o anksčiau – 1,05 lito. Dar žada mažinti iki 80 centų. Jei už bazinio pieno kilogramą moka mažiau nei litą, tai neapsimoka, nes tokia yra savikaina. Ypač mano ūkyje, kur nėra arti ganyklų, ir reikia atvežti pašarus“, – dėsto G. Zuzo.

Pasak Žemės ūkio rūmų vadovo, itin kenčia kooperatyvai, surenkantys žaliavą, – nuo kovo iki gegužės kainos sumažėjo iki 40 proc. Ūkininkams, kurie perdirbėjams pieną parduoda pagal ilgalaikes sutartis, kainos krito mažiau.

Patys perdirbėjai teigia, kad šį pavasarį sumažėjus paklausai, jie mažiau gauna už eksportuojamus produktus, todėl pigiau moka už žaliavą.

Dalius Trumpa
„Mūsų įmonė siūlo mažesnę kainą dėl to, kad eksporto rinkose, kur išvežame 60 proc. pieno produktų, nukrito pieno produktų kainos. Mūsų kainos balandį krito 15–20 proc. Šis supirkimo kainų kritimas – pirmas per 2 metus. Rinkos ekonomikoje kainų kritimas yra neišvengiamas“, – konstatuoja AB „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa.

Tuo metu Pieno gamintojų asociacijos vadovas Jonas Vilionis į situaciją piešia kur kas tamsesnėmis spalvomis: „Jie esą negali bankrutuoti, o mums mažina kainas ir niekas mūsų neklausia. Jei bus tokia politika, iš 76 tūkst. esančių pieno ūkių, gal liks tik keli tūkst.“

Kai kurie kooperatyvai, žemės ūkio bendrovės sako, kad pieną veš į Lenkiją. Esą net atmetus transporto išlaidas už žaliavą, gaus daugiau nei iš mūsų perdirbėjų.