600 pieno gamintojų vienijančios žemės ūkio bendrovių kooperatyvo „Pieno gėlė“ direktorius Jonas Kuzminskas DELFI sakė, kad pieno supirkimo kainos nuo balandžio Lietuvoje mažėjo apie 10 proc.

Kooperatyvo supirkėjams parduodamas pienas pigo 20 ct už kilogramą, tačiau galutinės kainos pašnekovas nenorėjo atskleisti. Pirmadienį šio ūkininkų susivienijimo valdyba spręs, kiek mažiau mokėti ir už ūkininkų patiekiamą pieną.

J. Kuzminskas tvirtino, kad tokias tendencijas lemia pieno perteklius Europoje.

„Su Rusija čia tikrai neturi jokio ryšio. (…) Praėjusį mėnesį iš Vokietijos į Lenkiją pradėjo vežti pieno koncentratą. Kai atsirado didesnė pieno pasiūla, krito viršplaninio pieno supirkimo kaina. Mūsų perdirbėjai greitai įvertino situaciją ir pradėjo pas mus mažinti kainą“, - sakė jis.

Pašnekovas nesiėmė spręsti, kokių tendencijų reikėtų laukti ateityje.

Pats kooperatyvas Lenkijoje parduoda maždaug 30 proc. pieno, likusią dalį tiekia dviem Lietuvos pieno perdirbėjams.

Tokias pačias tendencijas patvirtina ir pieno perdirbimo bendrovės „Rokiškio sūris“ valdybos pirmininkas Dalius Trumpa.

Dalius Trumpa
„Pieno supirkimo kainos Lietuvoje daug metų tiesiogiai priklauso nuo situacijos pasaulinėse eksporto rinkose. Kadangi paskutiniu eksporto rinkose pieno produktų kainos krito, todėl pora mėnesių vėluodama pradėjo mažėti žaliavinio pieno kaina“, - DELFI sakė jis.

Šias tendencijas labiausiai lemia pasaulinėse biržose parduodami produktai: pieno miltai, sviestas, kiti riebalai. Pasak jo, pieno supirkimo kainos mažėjo nuo balandžio, tačiau tikslių skaičių jis negalėjo pateikti.

„Biržos makleriai sako, kad vyksta rinkos korekcija, nes pastaruosius beveik trejus metus kainos tik kilo, o tai amžinai tęstis negalėjo. Visi žino, kad rinkos ekonomika susideda iš ciklų. Tačiau kadangi ilgalaikė pieno produktų paklausa yra didesnė nei žaliavinio pieno pasiūla, tai neturėtų tęstis ilgai. Tačiau vis tiek keletą mėnesių tikrai tęsis“, - komentavo D. Trumpa.

Pašnekovo teigimu, Lietuvos perdirbėjai negali nereaguoti į tendencijas aplinkinėse šalyse.

„Lietuvos pieno pramonė yra tokia maža pasaulinės pieno pramonės dalis, todėl mes kainų paveikti niekaip negalime. Jeigu ūkininkams pasiūlytume mažesnę žaliavinio pieno kainą nei siūlo latviai, estai ar lenkai, jie paprasčiausiai išvežtų pieną į tas šalis. Lietuvos pieno supirkimo kaina yra panaši į esančią kaimyninėse šalyse“, - sakė jis.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, šių metų sausį pieno supirkimo kaina buvo apie 1,3 Lt už kg, vasarį – apie 1,27 Lt/kg.

Tuo metu šiemet sausį ES vidutinė pieno supirkimo kaina buvo 1,4 Lt/kg, pernai tuo pačiu metu – 1,2 Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)