LRT radijo klausytoja Albina teiraujasi, ar nusižengtų Lietuvos įstatymams, darže pasodinusi kelis daigus valgomųjų kanapių. Šitaip ji teigia norinti savo daržą apsaugoti nuo kenkėjų. „Tokių kanapių sėklų yra dažnoje daržovių ir vaisių parduotuvėje“, – tvirtina moteris.

Jai atsako Žemės ūkio ministerijos Augalininkystės skyriaus specialistė V. Vingrienė. „Pagal Pluoštinių kanapių įstatymą, poįstatyminius aktus, esame nustatę reikalavimus pluoštinių kanapių auginimui. Vienas iš tų reikalavimų yra deklaruoti auginamų kanapių plotą. Be to, reikia turėti sėklos sertifikatą ir galėti pateikti etiketes, kad būtų galima patikrinti, kokios veislės yra pluoštinės kanapės augalas“, – teigia specialistė.

Taigi sėklos turėtų būti sertifikuotos, o tokių galima įsigyti tik specialiose sėklų parduotuvėse. Maisto prekių parduotuvėse parduodamos sėklos yra skirtos maistui, o ne sėjai. Dar viena taisyklė – auginamų kanapių daigai turi būti ištirti laboratorijoje, kur nustatomas narkotinės medžiagos kiekis. Tai daroma tik pateikus pakankamą kiekį augalų mėginių.

„Kalbant apie nedidelį kiekį auginamų kanapių, būtų problema su tetrahidrakanabinolio (THC) ištyrimu. Tai turi būti ištirta. Mažais kiekiais auginamoms kanapėms tikrai reikalavimų nesame nustatę, tiesiog šie augalai auginami daugiau didesniais kiekiais. THC ištyrimui reikia imti ne mažiau kaip iš 50 augalų mėginius“, – informuoja V. Vingrienė.