Abejojama biologinės saugos priemonių įsirengimu

Sausio pabaigoje nustačius afrikinį kiaulių marą dviem sumedžiotiems šernams Šalčininkų rajone ir Varėnos rajone, prie pat Alytaus rajono ribos, jiems diagnozavus to paties tipo afrikinį kiaulių marą kaip ir Baltarusijoje, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius J.Milius pasirašė įsakymą dėl buferinės afrikinio kiaulių maro zonos išplėtimo.

Vadovaujantis ankstesniu direktoriaus įsakymu, į šią zoną pateko devynios netoli Baltarusijos esančios savivaldybės ar atskirų seniūnijų teritorijos. Pagal vakarykštį Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymą į šią zoną patenka Alytaus miesto savivaldybė ir septynios iš vienuolikos Alytaus rajono savivaldybės seniūnijų - Alovės, Butrimonių, Daugų, Nemunaičio, Pivašiūnų, Punios ir Raitininkų.

Buferinėje afrikinio kiaulių maro zonoje yra taikomi griežti apribojimai gyventojų laikomoms kiaulėms siekiant jas apsaugoti nuo šios ligos.

Alytaus miesto ir minėtų Alytaus rajono seniūnijų kiaulių laikytojai ne vėliau kaip iki kovo 15 dienos turi paskersti kiaules savo reikmėms, išvežti į skerdyklas arba nugaišinti, jeigu neįsirengs biologinės saugos priemonių - dezobarjerų, persirengimo, apsiprausimo patalpų, kiaulių laikymo teritorijos aptvarų. Veterinarijos specialistai šiandien linkę abejoti, ar kiaulių augintojai sugebės tai padaryti, nes jų ūkiai yra smulkūs, o į biologinės saugos priemones tektų nemažai investuoti.

Nuo kovo 31-osios buferinės afrikinio kiaulių maro zonos vietovėse neįsirengus biologinės saugos priemonių yra draudžiama laikyti kiaules ir steigti naujas jų laikymo vietas.

Laikoma daugiau kaip 500 kiaulių

Alytaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, dabar mūsų mieste yra du kiaulių augintojai, kurie turi 8 šiuos gyvulius. Septyniose minėtose Alytaus rajono seniūnijose yra 119 kiaulių laikytojų, jie laiko 564 kiaules.

Daugiausia šių gyvulių iš septynių Alytaus rajono seniūnijų, patenkančių į buferinę afrikinio kiaulių maro zoną, yra Butrimonių seniūnijoje. Čia 20 gyventojų laiko 139 kiaules. 133 kiaules 23 laikytojai augina Alovės seniūnijoje, 105 šiuos gyvulius 26 gyventojai augina Daugų seniūnijoje, 67 kiaules 15 žmonių – Pivašiūnų seniūnijoje, 51 kiaulę 14 gyventojų – Raitininkų seniūnijoje. Tarnybos duomenimis, mažiausiai šių gyvulių augintojų yra Nemunaičio ir Punios seniūnijose. Pirmojoje – 8 žmonės augina 29 kiaules, antrojoje – 11 gyventojų 32 kiaules.

Kol kas tiksliai dar nežinoma, kiek valstybė alytiškiams mokės už buferinėje afrikinio kiaulių maro zonoje paskerstą kiaulę. Iki šiol už vieną jų buvo mokama apie 200 litų.