Iki šiol mūsų šalies agroverslo sektorius bei Žemės ūkio ministerija didelį dėmesį skyrė tarptautinėms socialinėms parodoms „Žalioji savaitė“ Vokietijoje ir „Auksinis ruduo“ Rusijoje, tačiau „AgroFarm 2014“ dalyvavę lietuviai tvirtina, jog specializuota paroda suteikia gerokai daugiau galimybių užmegzti realius verslo kontaktus ir atverti naujus kelius lietuviškos veislinės medžiagos eksportui į Rytus.

Į jau aštuntą kartą vykstančią parodą „AgroFarm“ kasmet susirenka itin gausus būrys Rytų šalių ūkininkų ir veislininkystės specialistų, turinčių realių verslo planų. Šiemet lankytojų skaičius joje siekė net 10 tūkst. Tad lietuviams pavyko užmegzti konkrečių kontaktų su Baškirijos, Kazachstano, įvairių Rusijos regionų, Baltarusijos, Uzbekistano atstovais, turinčiais rimtų ketinimų pirkti lietuvišką veislinę medžiagą.

„Apie šią parodą buvau girdėjęs iš mūsiškio kooperatyvo „Baltic Cattle“ Rusijos partnerių, todėl, kai neseniai vykusio žemdirbių savivaldos atstovų ir žemės ūkio ministro Vigilijaus Juknos susitikimo metu ministras paklausė, kuo galėtų padėti gyvulininkystės sektoriui, atsakiau, jog norėtume tapti tarptautinės gyvulininkystės ir veislininkystės parodos „AgroFarm 2014“ dalyviais“, - prisiminė „Ūkininko patarėjo“ kalbintas Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos vicepirmininkas bei kooperatyvo „Baltic Cattle“ vadovas Nikolajus Dubnikovas.

Kadangi šiemet į Maskvą organizuoti gyvų gyvulių transportavimą jau trūko laiko, „Visos Rusijos parodų centre“ buvo reprezentuotos visos ŽŪR narės, užsiimančias veislininkyste – Lietuvos juodmargių galvijų gerintojų, Lietuvos žalųjų galvijų gerintojų, Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų, Lietuvos galvijų veisėjų, Lietuvos kiaulių augintojų, Lietuvos avių augintojų, Lietuvos trakėnų žirgų augintojų, Lietuvos arabų arklių augintojų, Lietuvos arklių žemaitukų, Lietuvos ristūnų sporto, Lietuvos žvėrelių augintojų asociacijos bei Lietuvos kailinių žvėrelių ir triušių augintojų draugija ir Respublikinė lenktyninių žirgų lyga. Taip pat pristatyta UAB „Panevėžio veislininkystė“, kurioje ateityje turėtų būti rengiami tarptautiniai veislinių gyvulių aukcionai.

Žemės ūkio rūmai specialiai parodai „AgroFarm 2014“ išleido leidinį rusų kalba.

Lietuvos stendą aplankė Lietuvos žemės ūkio atašė Rusijos Federacijoje Inara Zarienė, komercijos atašė Remigijus Kabečius bei parodos „AgroFarm 2014“ organizatorė Olga Hunger.

Šiemet šioje parodoje savo ekspozicijas pristatė 370 dalyvių iš 29 pasaulio šalių. Buvo demonstruojami veisliniai gyvuliai, jų priežiūrai skirti naujausi įrengimai, veislininkystės programos, pašarai ir jų ruošimo bei saugojimo technologijos, melžimo ir šaldymo įranga, bioenergijos inovacijos, įvairios gyvulininkystei pritaikytos konstrukcijos ir transporto priemonės, vedami teoriniai seminarai. Ypač šiais metais buvo akcentuojamos gyvulių reprodukcijos aktualijos.
Kadangi Rytų šalių veislinių gyvulių augintojai šiuo metu stokoja ne tik veislinės medžiagos, bet ir teorinių žinių, kitais metais ŽŪR nariai šioje parodoje planuoja ne tik išplėsti Lietuvos ekspoziciją, bet ir pasidalyti sukaupta patirtimi teorinių seminarų metu.