Vokietijos sostinėje Berlyne kasmet į žemės ūkio parodą susirenka žvejai, medžiotojai, vaisių, daržovių ir gėlių augintojai, aludariai bei vyndariai, žemės ūkio technikos gamintojai, taip pat statybos, inžinerijos ir energetinių sprendimų specialistai bei svarbiausieji – ūkininkai. Parodoje prisistato ir Baltijos valstybės, Lietuva „Žaliojoje savaitėje“ dalyvauja jau 12-ą kartą.

Parodos esmė paprasta: keliaujate per milžinišką parodą, kurios paviljonų užimamas plotas yra beveik 10 kartų didesnis už sostinės parodų rūmų „Litexpo“ salių plotą, ir stebite pasirodymus, ragaujate, bendraujate. Kartais šalis turi vieną stendą, o kartais – keliolika, pavyzdžiui, Vokietijos atstovai savo šalį pristato regionais, tad užima ne vieną salę.

Vienos dienos bilietas į parodą be nuolaidų kainuoja 13 EUR (44,9 Lt), tačiau patariama turėti ir grynųjų, nes ragautojai dažnu atveju turi susimokėti už gaminius. Tiesa, kainos vokiečių akimis yra labiau „simbolinės“. Pavyzdžiui, šviežiai spaustų Tailando mangų, ananasų ar papajų sultys kainuoja 1 EUR (3,45 Lt), Norvegijos krevečių kokteilis – 3,5 EUR (10,36 Lt), ant grilio kepta kengūrienos dešrelė bandelėje, kuri yra šiek tiek didesnė už dešrainį, – 2,5 EUR (8,63 Lt), o tokia pat krokodilo mėsos dešrelė su bandele – 5 EUR (17,26 Lt).

Įvairūs saldumynai, kurie gali būti tiek kąsnio dydžio, tiek didesni, paprastai kainuoja po 1 EUR (3,45 Lt), kaip ir kava, arbata, egzotinių vaisių asorti, taip pat nacionalinių patiekalų nedidelės porcijos.

Pavyzdžiui, vokiečiai siūlo ragauti tradicinės tamsios duonos, užteptos taukais, sumuštinių su silke. Taip pat galima pamatyti, kaip ant iešmo kepamas visas jautis arba su kirviu kapojama vytinta menkė.

Nuo parodoje dalyvaujančių šalių įvairovės raibsta akys: čia galima pamatyti ne tik europiečius, bet ir svečius iš Rytų ir tokių tolimų šalių kaip Australija ar Brazilija. Maisto gaminiai – toli gražu ne vienintelė pasiūla parodos lankytojams.

Ne tik ragauti, bet ir stebėti, bandyti

Čia, „Žaliojoje savaitėje“, sutiksite daug gyvulių, naminių augintinių ar medžioklei auginamų gyvūnų. Specialiai ploto parodoje nuomojasi ir kitus sutvėrimus norintys pademonstruoti augintojai, pavyzdžiui, šiemet Berlyne galima pamatyti vorų, gyvačių, vabzdžių ir dekoratyvinių žuvyčių kolekcijas.

Medžiotojai siekia sudominti vaikus ir jaunimą: jų ekspozicijos dalyje galima pamatyti medžioklinių šunų, taip pat sugaunamo grobio, pavyzdžiui, gyvų elnių. Ne visi gyvūnai parodoje yra tikri, tačiau tikroviškai atvaizduojama kaip miško sąlygomis gyvena lapės, šernai, ūdra, ūsurinis šuo, šermuonėlis, pilkosios žąsys ir kiti. Įspūdinga tai, kad gyvūnus pristatančiuose ekspozicijose pasirūpinta įtikinama aplinka, pavyzdžiui, iš žemės suformuoti maži miško plotai, juose auga tikros eglaitės ir želia žolė.

Naminius gyvulius pristatančioje ekspozicijoje yra pastatyti ne tik kokybiški ir erdvūs gardai, bet juose storai patiesta pakratų, yra šieno bei vandens, o tam, kad paprastai lauke laiką leidžiantiems gyvuliams nebūtų per karšta, sureguliuota vėsesnė oro temperatūra.

Pagalvota kaip sudominti vaikus: jiems dovanojami helio dujų pripūsti gyvuliukų balionėliai, kurie skraidžioja paskui naująjį šeimininką ar šeimininkę. Be to, smagių vaizdų ir garsų netrūksta: vienur ant dirbtinės uolos užlipusi kalnų ožka graužia eglutę, kitur – paršeliai pešasi dėl galimybės įsisegti į maitinančią kiaulę, į lankytojų rankas galvas tiesia kasomis papuošti žirgai. Beje, žirgams įrengtas nedidelis hipodromas.

Vaikinų ir vyrų dėmesį traukia „Lamborghini“, tiesa, tai - traktoriai ir kita žemės ūkio technika.

Akį traukia ir daržovių augintojai: jie pasirūpino įrengti nedidelius stacionarius šiltnamius ir lysves, iš kurių galima ne tik pamatyti, kaip daržovės auga, jų paragauti, bet ir įsigyti sėklų ar jau besistiebiančių augaliukų.

Pritrenkiančiai įsikūrė gėlių augintojai, kurie savo paviljone pasirūpino ne tik parko žemę imituojančia danga, o vietomis – ir grįstais takeliais, bet ir fontanu, kalvelėmis, tikromis ir aukštomis palmėmis.

Augalų pasiūla stebina savo įvairove: čia galima pamatyti ir Lietuvoje augančių viržių, ir vabzdžiais mintančių augalų ar dykumos stebuklų, tokių kaip Jericho rožė. Ji ypatinga tuo, jog neišvaizdus augaliukas, paguldytas į vandens lėkštę per kelias dienas tampa žalias ir tokiu gali išlikti kelias savaites. Kai ilgametis augalas vėl išimamas iš vandens, jis sudžiūva, tačiau nežūsta: po kelių mėnesių ar metų sausą augalą vėl įdėjus į vandenį jis taps žalias. Taip dykumoje auganti Jericho rožė prisitaikė prie sauso ir karšto klimato.

Tarptautinė paroda „Žalioji savaitė 2014“ (vokiškai ,,Grüne woche 2014”) vyksta sausio 17–26 dienomis, pirmą kartą ji surengta 1926 m. „Žalioji savaitė“ yra viena seniausių bei populiariausių parodų ne tik Vokietijoje, bet ir visame pasaulyje.

2013 m. parodoje, kurios 26 paviljonai užima 115 tūkst. kv. m, sulaukta gausiausio dalyvių skaičiaus per visą jos gyvavimo istoriją: 1 630 dalyvių atvyko iš 67 pasaulio valstybių. Pernai parodoje apsilankė 407 tūkst. lankytojų.

Apie 100 tūkst. maisto gaminių, daugiau kaip 360 tūkst. žydinčių augalų, tūkstančiai rūšių gyvūnų, įvairiausių šalių nacionalinių pasirodymų ir teminių renginių – visa tai didžiausiame pasaulyje vartotojams skirtame agrarinio sektoriaus, maisto ir sodininkystės renginyje.

Daugiau akimirkų iš parodos „Žalioji savaitė“ - nuotraukose.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)