Kapinių istorijos metamorfozė

Daugiau kaip prieš dvejus metus Telšių r. Milvydiškių kaime iš buvusio Seimo nario J. Ramono šeimos naudojamos žemės buvo iškeldintas politinių oponentų čia pastatytas kryžius. Teismui galutinai pripažinus, kad kapinių šioje vietoje nebūta, atrodo, turėjo baigtis ir istorija, ilgiems metams apkartinusi politiko šeimos gyvenimą.

Šiandien V. Ramonienė teismų slenksčius mina jau dėl kitos su tuo pačiu žemės sklypu susijusios problemos. Telšių žemėtvarkininkai beveik pačiame 14 ha ploto privataus Ramonų sklypo viduryje formuoja hektaro ploto „pūlinį“, ateityje galintį trūkti ir nuodus paskleisti į ūkininkų valdas.

„Panaikinus kapinių statusą, žemės sklypas tapo laisvu valstybinės žemės sklypu, šiandien jame, vadovaujantis trumpalaikės žemės nuomos sutartimi, man leidžiama arti, sėti, imti derlių. Kadangi visą laiką čia esą buvo kapinės, nustatytu terminu negalėjau pateikti prašymo ilgalaikei nuomai, nes kapinių juk niekas neišnuomoja. O kai kapinių statusą panaikino, man pasakė, kad terminai praėję. Dabar jie iš manęs tyčiojasi ir nori per mano žemę įteisinti keliuką, vedantį į formuojamą naują laisvos valstybinės žemės fondo sklypą“, - „Ūkininko patarėjui“ pasakojo V. Ramonienė.

Trečius metus Šiaulių apygardos administraciniame teisme nagrinėjama su tuo susijusi byla, o ūkininkai negali išsipirkti žemės, kuri, atrodytų, niekam kitam priklausyti negalėtų. Tačiau valdininkams atrodo kitaip.

Sveiko proto principas negalioja

Rengiamame Janapolės kadastro vietovės, kurioje yra ir mūsų aprašomas V. Ramonienės sklypas, žemės reformos žemėtvarkos projekte išskirtinis dėmesys skirtas buvusiai „kapinių“ žemei. Ramonų sklypo viduryje suformuotas laisvos žemės fondo 1 ha sklypelis, kurį, turėdamas noro ir atkaklumo, galėtų įsigyti ir koks lietuviškas žemvaldys „kumpys“ ar vokietis. Įsikūręs tokioje užuovėjoje, į kurią, pagal įstatymą, turi būti numatytas ir kelias, tas žemės savininkas turėtų sąlygas vykdyti ardomąją veiklą, teisėtomis ir neteisėtomis priemonėmis kenkti nuo seno čia ūkininkaujantiems Ramonams, kol šie neapsikentę galų gale išsikeltų, galbūt pardavę ir savo čia turimus 14 hektarų.

Jeigu tokiam scenarijui dirvą ruošia Telšių žemėtvarkininkai, jiems visai neblogai sekasi. Vadovaujantis protingumo principu, atsižvelgiant į žemių konsolidavimo tendencijas, sąlygos šį sklypelį išsipirkti turėtų būti sudarytos būtent Ramonams. Tačiau protingumo principas valdininkams, atrodo, negalioja, nes plane per Ramonų sklypą į buvusias „kapines“ jie brėžia keliuką. Jeigu tas „kapines“ galų gale įsigis Ramonai, keliukas neteks prasmės. Bet gal „kapinės“ numatytos kitam pirkėjui?

Bėda, brėždami keliuką žemėtvarkininkai nesilaiko ne tik protingumo principo, bet ir teisės aktų. Kad galėtų atsispirti miglotiems planams, žemės savininkė V. Ramonienė į susitikimą su Nacionalinės žemės tarnybos Telšių skyriaus vedėju Sauliumi Leščiausku buvo priversta kviestis advokatę, antstolį ir... žurnalistą.

Pažintis su dokumentais solidžios palydos apsuptyje

Pokalbyje ši palyda ne šiaip sau dalyvavo, o visais įmanomais būdais fiksavo pasisakymus ir dokumentus. Paklaustas, kodėl įvažiavimas į minėtą sklypą formuojamas per žemę tų savininkų, kurie rengiasi sklypą išsinuomoti ilgam laikui ir išsipirkti, S. Leščiauskas bakstelėjo į teritorijų planavimo dokumento patikrinimo aktą, gautą iš Nacionalinės žemės tarnybos. Jame esą nurodyta ištaisyti rengiamame žemės reformos projekte nustatytas klaidas.

„Prieš rengiant projektą buvo patvirtintas naujas laisvos valstybinės žemės fondas. Matininkė projektuodama padarė klaidą ir keliuko į šį sklypą neįbrėžė. Nacionalinės žemės tarnybos specialistams atlikus šio projekto patikrą, nustatytos klaidos ir mums liepta jas ištaisyti. Viena iš klaidų – kad ne į visus numatytus laisvos žemės fondo sklypus suprojektuoti ir parodyti privažiavimai“, - kalbėjo skyriaus vedėjas.

Gilinantis į minėtą patikrinimo aktą aiškėja, kad jame išvardyti tik abstraktūs reikalavimai, nenurodant konkrečių klaidų. Pavyzdžiui, pasakyta, kad „žemės sklypai pretendentams projektuojami taisyklingų, racionalių ribų“, bet, sutikite, nėra jokio racionalumo, kai sklypas suprojektuojamas kito, privataus sklypo viduryje, kaip ir atsitiko su Ramonų žeme.

Dėl privažiavimo kelių patikrinimo akte sakoma, jog „nėra išspręsti klausimai dėl privažiavimo kelių ar servitutų nustatymų prie visų suprojektuotų žemės sklypų ir nėra parodyti visų kelių juostų pločiai pagal kategorijas (nenustatyti kelių techniniai parametrai bendrame kelių tinkle)“.

Taigi nėra įvardyta nė viena konkreti klaida, o plane mums pavyko aptikti vienintelį taisymą – ranka įbrėžtą keliuką Ramonų sklype ir nurodytą jo plotį. Tik ar toks taisymas – teisėtas?

Klastočių jau būta

Paklaustas, kas šią klaidą taisė, skyriaus vedėjas S. Leščiauskas nurodė projekto autorę.

„Ji turėjo perkelti ankstesnio projekto duomenis, o jei neperkėlė, vadinasi, padarė klaidą. Ji pati ir ištaisė“, - tvirtino skyriaus vedėjas.

Oficialaus dokumento taisyme turi būti nurodyta, kas ir kada pataisė, įrašas „taisymu tikėti“ ir parašas. Viso to plane nėra, vadinasi, tai labiau panašu į dokumento klastojimą rašiklį priderinant prie plano spalvų.

Dokumentų klastojimo atvejų Ramonų bylinėjimosi istorijoje jau būta. Teismo ekspertai nustatė, kad suklastotas J. Ramono parašas, ir ne vienas, žemės ribų suderinimo akte. Gal klastojimo karuselė tebesisuka?

Įtarimų, kad Nacionalinės žemės tarnybos Telšių skyriuje vykdoma Ramonams nepalanki veikla, sukėlė itin įdomi čia vykusio pokalbio detalė. Skyriaus vedėjas suabejojo, ar V. Ramonienė yra pateikusi buvusių „kapinių“ sklypelio ilgalaikės nuomos prašymą, gal todėl ir jos pavardės minėto projekto pretendentų eiliškumo sąraše dėl šio sklypelio nėra.

Vis dėlto verčiant storą projekto dokumentų bylą toks V. Ramonienės prašymas buvo rastas. „Prašau įregistruoti Registrų centre ir išnuomoti man, Vilijai Ramonienei, 0,96 ha ploto valstybinės žemės sklypą, įsiterpusį į man nuosavybės teise priklausantį žemės sklypą. Pageidaujamas nuomos terminas – iki nuosavybės teisių pagal šio sklypo valstybinės žemės pirkimo-pardavimo sutartį įgijimo“, rašoma prašyme.

Į bylą įsegtas ir minėtas įsakymas dėl pretendentų eiliškumo. Įsakymo priede išvardyti pretendentai, tačiau V. Ramonienės pavardės dėl minėto sklypo ilgalaikės nuomos nebuvo. Atidžiau panagrinėjus aiškėja, jog byloje yra tik vienas priedo lapas. Ieškoti kito lapo vedėjas išsiuntė vieną savo darbuotojų, kuris, pasirausęs įsakymų segtuve, jį rado. Čia V. Ramonienės pavardė buvo įrašyta prie buvusio „kapinių“ sklypo.

Atrodo, Telšių valdžios namuose dokumentai ne tik klastojami, iš svarbių bylų jie netikėtai ir dingsta. Galbūt suinteresuotas kenkėjas juos išplėšia vadovams nė nežinant?

Kelias į valstybinę žemę turi būti

„Ūkininko patarėjo“ korespondentas telefonu kalbino minėto projekto autorę Diną Jonuškytę. Ji patvirtino, kad planą ištaisė ji.

„Kadangi ankstesniuose projektuose kelias į šį sklypą buvo pažymėtas, o patikrinimo akte taip pat nurodyta, kad privažiavimo keliai prie projektuojamų sklypų turi būti, klaidą teko taisyti. Tiesa, pripažįstu, galbūt reikėjo šį taisymą atlikti pagal nustatytus reikalavimus, pasirašant“, - sakė D. Jonuškytė.

Paklausta, ar protinga kelią tiesti ten, kur ateityje jo galbūt visai nereikės, projekto autorė išsakė savo svarstymus.

„Gali būti, kad šį žemės sklypelį ateityje įsigis Ramonai ir toks kelias tikrai neteks prasmės. Tačiau šiandien tai laisvos valstybinės žemės fondo sklypas ir kelias į tokį sklypą turi būti numatytas“, - patikino projekto autorė.

Ar šioje istorijoje ant „i“ sudėti visi taškai? Dar ne. Telšių prokuratūrą pasiekė skundas dėl galimo dokumento klastojimo, Šiaulių apygardos administraciniame teisme trečius metus tebesitęsia bylinėjimasis, buvusios „kapinės“ dar niekam neparduotos, o Janapolės kadastro vietovės žemės reformos žemėtvarkos projektas kol kas nepatvirtintas. Iki šiol paaiškėjo tik vienas neginčijamas faktas – kad kapinių Ramonų valdomoje žemėje nėra buvę.