Pasak ralio „Kauno ruduo“ vienos organizatorių ir koordinatorių Ingos Juškevičiūtės, po trejų metų pertraukos ralis vėl atgimė ir džiugino šios ekstremalios sporto šakos entuziastus. Ar visus?

„Ūkininko patarėjui“ telefonu paskambino Genadijus Mažukna. Jo sodyba yra prie kelio tarp Krasnapolio ir Maliancų (Trakų r., Aukštadvario sen.). Žmogus nesupranta, kodėl šitaip yra. Tegul kelias naudojamas visų poreikiams, tačiau juk dera pakalbėti, pranešti apie renginį, pagaliau ir nuostolius apskaičiuoti derėtų.

„Jau daugybę kartų rudenį pro mano namus einančiu keliu pasiutusiu greičiu lekia ralio mašinos, - skundėsi G. Mažukna. – Gyvename ramiai tarp miškų, tik tos ūžiančios mašinos keliom dienom padaro gyvenimą tikrai neramų.“

Ūkininkai pasipiktinę įvykusiu automobilių raliu
Ir jo kaimynė Stasė Kukina turi priekaištų ralio organizatoriams. Anot jos, suk jas devynios tas kriokiančias mašinas. Važiavo ir važiuos – kelias juk ne nuosavas. Reikalas kitas – kas lieka po lenktynių. Gausybė lenktyninių automobilių ties keliais posūkiais, esančiais prie sodybos, išgraužia giliausius griovius, skalda ir akmenimis nubarsto pievą.

Ralio koordinatorė I. Juškevičiūtė patikino, kad šių metų varžybos vyko sausu oru ir sausas žvyras, tiškęs iš po ratų, negalėjo padaryti didelių nuostolių: „Prieš ralį informuojame prie trasos esančių sodybų gyventojus, varžybų grafikas žinomas seniūnijoms. Siekiame, kad žiūrovams būtų pateikiama išsami informacija, jie raginami netrypti pasėlių ir pievų žolės.“

Ūkininkai pasipiktinę įvykusiu automobilių raliu
Kitaip kalba G. Mažukna. „Anais kartais organizatoriai prie tvarto, kuris yra prie pat kelio, pakabindavo skelbimą, - pasakoja sodybos Maliancuose šeimininkas. – Šįmet niekas nieko nesakęs, tik apsaugines juostas ištiesė, o tu, žmogau, lauk kas bus.“

Ir sulaukė. Po ralio liko sumaitotas kelias (žr. nuotraukas). Tiesa, po kelių dienų greideris kiek aplygino tuos griovius.

Pasak I. Juškevičiūtės, greideris, samdomas ralio „Kauno ruduo“ sąskaita, sutvarko sugadintus trasos ruožus.

Ūkininkai pasipiktinę įvykusiu automobilių raliu
Pravažiavęs greideris lyg ir padeda paskutinį tašką rudeninio ralio istorijoje.

Deja, rankų nenuleido G. Mažukna ir prie ralio trasos esančių kaimų gyventojai. Pirmadienį Trakų meras ir Aukštadvario seniūnija gavo beveik 70 Bijūnų, Neciūnų, Krasnapolio, Žiežulės, Maliancų kaimų gyventojų pasirašytą skundą, kuriuo reikalaujama sutvarkyti bendrą kelią tinkamai, t. y. atvežti skaldos ir žvyro, pasiekti, kad kelias įgautų tinkamą vaizdą. Kasmet vis „žemėjantis“ kelias daug nepatogumų sukelia po pūgų žiemą, kai reikia valyti sniegą.