Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) specialistai primena, kad rugsėjo 30 dieną pareiškėjai, dalyvaujantys veikloje „Natūralių ir pusiau natūralių pievų tvarkymas“, turi pabaigti šienavimo darbus. „Norime atkreipti dėmesį, kad iki šios dienos šienas ar nupjauta žolė ganyklose arba pievose turi būti sutvarkyta – išvežta iš lauko. Pasitaiko atvejų, kai pareiškėjai pievose gano gyvulius, tačiau ganyklose lieka daug nenuganytos, nesutvarkytos žolės, ją būtina nupjauti ir taip pat išvežti“, – pabrėžė NMA Strateginio valdymo departamento Metodikų rengimo poskyrio vyriausioji specialistė Sigutė Stakvilevičienė.

Iki rugsėjo 30 dienos šienavimo darbus turi pabaigti ir pareiškėjai, dalyvaujantys veiklose: „Vandens telkinių pakrančių apsaugos juostos tvarkymas pievose“, „Vandens telkinių apsauga nuo taršos ir dirvos erozijos ariamojoje žemėje“ ir „Melioracijos griovių tvarkymas“. Anot Sigutės Stakvilevičienės, dalyvaujantys priemonėje „Melioracijos griovių tvarkymas“ turėtų atkreipti dėmesį, kad nušienauta žolė gali būti smulkinama ir paliekama ant melioracijos griovio šlaito, tačiau, tokiu atveju, pareiškėjui mokama mažesnė paramos suma. „Pareiškėjams, kurių tvarkomuose melioracijos griovių plotuose nušienauta žolė bus nupjauta ir išvežta bus mokama 518 Lt/ha paramos išmoka, o pareiškėjams, kurių tvarkomuose plotuose nušienauta susmulkinta žolė bus paskleista ant melioracijos griovio šlaito – 500 Lt/ha paramos išmoka. Deklaruodami pareiškėjai turėjo būti atidūs ir teisingai pasirinkti naudmenų klasifikatoriuje nurodytą kodą, kadangi toks atvejis, kai kodas nurodytas didesnei išmokai gauti, o patikros vietoje metu šlaituose randama susmulkinta paskleista žolė – bus laikomas pažeidimu. Tiesa, nesusmulkinta žolė ant melioracijos griovio šlaito pradalgėse negali būti palikta, visais atvejais tai bus laikoma pažeidimu“, – pabrėžė Sigutė Stakvilevičienė. Tvarkantys melioracijos griovius iki šios datos taip pat turi nuo šlaitų iškirsti ir išvežti krūmus.

Rugsėjo 30-oji – svarbus terminas ir pareiškėjams, dalyvaujantiems veikloje „Ražienų laukai per žiemą“, iki šios datos jie turi pabaigti laukų kultivavimo darbus.

Priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ tikslas – išsaugoti ir tinkamai tvarkyti natūralias ir pusiau natūralias pievas, šlapynes, išsaugoti arba prireikus atkurti ekstensyvias ūkininkavimo sistemas pievose ir šlapynėse. Taip pat mažinti ūkininkavimą intensyviai naudojamose pievose, apsaugoti biologinę įvairovę ir vandens telkinius nuo taršos. Pagal priemonę paramos gali kreiptis ūkininkai, žemės ūkio bendrovės, kooperatyvai, saugomų teritorijų direkcijos ir miškų urėdijos (dalyvaujant programos „Kraštovaizdžio tvarkymas“ veiklose „Natūralių ir pusiau natūralių pievų tvarkymas“ ir „Šlapynių tvarkymas“), asociacijos ar kiti žemės ūkio veiklos subjektai. Dėl paramos galima kreiptis deklaruojant žemės ūkio naudmenų ir kitus plotus tiesioginėms išmokoms gauti.

Paramos gavėjai pagal priemonę „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ prisiima laikytis numatytų įsipareigojimų ne mažiau kaip penkerius kalendorinius metus nuo paraiškos pateikimo dienos ir privalo kasmet teikti paraišką pagal atitinkamą programą ar veiklą bei deklaruoti įsipareigotus plotus.

Užs. Nr. 09-10

Šaltinis
Nacionalinė mokėjimo agentūra
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)