Departamento turima informacija rodo, kad Lietuvos teritorijoje gyvūnams nustatytas Schmallenbergo virusas. Dėl to Baltarusija dar šiandien (rugpjūčio 2 dieną) įveda laikinus apribojimus naminių ir laukinių atrajojančių gyvūnų ir iš šios rūšies gyvūnų gautos genetinės medžiagos įvežimui iš Lietuvos ir tranzitui Baltarusijos teritorija.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Jono Miliaus teigimu, Lietuvoje nėra patvirtinta susirgimų Šmalenbergo virusu atvejų, tačiau dalyje tiriamų galvijų kraujo mėginių nustatoma šio viruso antikūnių. Tokie tyrimų rezultatai parodo, kad gyvūnai turi susiformavusį imunitetą dėl kontaktų su viruso nešiotojais – mašalais, tačiau tai nereiškia, kad gyvūnai serga.

„Surasti sprendimą dėl skirtingo laboratorinių tyrimų rezultatų traktavimo visų pirma turi Europos Sąjungos ir Baltarusijos atsakingi pareigūnai. Lietuva savo ruožtu taip pat ieško būdų eksportui atnaujinti. Be to, ieškome ir naujų rinkų eksportui“, – sakė J. Milius.

Schmallenbergo virusas priklauso buniavirusų šeimai, ortobuniavirusų genčiai. Šiai grupei priklauso daug įvairių virusų, dažniausiai ji nustatoma Afrikos kontinente, Azijos šalyse bei Australijoje.

Ortobuniavirusus platina kraujasiurbiai vabzdžiai. Vis dėlto visi Schmallenbergo viruso perdavimo būdai nėra nustatyti. Išaiškinta, kad šiai ligai imlūs stambūs galvijai, avys ir ožkos. Tai visiškai nepriklauso nuo jų amžiaus. Tuo pat metu virusas gali pažeisti ir vaisių nėštumo metu, sukelia būdingas raidos anomalijas veršeliams ir ėriukams (persukti kaklai, sąnarių deformacijos, hidrocefalijos sindromas).

Ši liga yra nauja ir mažai ištirta, šiuo metu vyksta inaktyvuotų vakcinų kūrimas. Jos turėtų apsaugoti nuo pirminės viremijos, o idealiu atveju – ir vaisiaus užkrėtimo. Specialistams atlikus serologinius tyrimus, kurių metu buvo apžiūrėti su sergančiais gyvūnais kontaktavę žmonės, buvo nustatyta, jog Schallenbergo virusas žmogui nepavojingas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)