„Atvežtinės lenkiškos ar ispaniškos braškės lietuviškoms ne konkurentės, mūsiškės tarsi kita uoga, – sako Kėdainių rajono ūkininkė Ugnė Tvaravičienė, nuo sekmadienio Kaune ūkininkų turgelyje prekiaujanti šiltnamiuose užaugintomis braškėmis. – Prekyba sekasi neprastai, kol kas čia viena prekiauju lietuviškomis uogomis. Kitų braškės atvežtinės, tad konkurencijos nėra. Lietuviška ir atvežtinė uoga nekonkuruoja, jos turi savus pirkėjus. Kilogramą braškių parduodu po 24 Lt. Šią savaitę, manau, kaina nekris, pirmosios uogos visada brangios. Daugiausia perka vaikams, po nedaug paskanauti.“

Tvaravičių šeima turi hektarą braškynų šiltnamiuose ir po priedangomis. „Auginame tik ankstyvąsias veisles. Pavasarį atrodė, kad braškių derlius šiemet gerokai vėluos, bet augalai greitai pradėjo vytis prarastą laiką. Nuo grafiko, palyginti su ankstesniais metais, atsiliekame lygiai savaitę. Priskynėme ir į turgų atvežėme 120 kilogramų“, – pirmuoju derliumi džiaugiasi Modestas Tvaravičius.

Pasak ūkininkų, braškių derlius jų ūkyje šiemet turėtų būti geras. Nebent karšti orai sukliudytų uogoms užaugti ir sunokintų dar nesubrendusias.

Lietuvos braškių augintojų draugijos pirmininkas Vidas Juodsnukis patvirtino, kad lietuviškomis braškėmis iš šiltnamių prekiaujama jau nuo šeštadienio. „Už kilogramą uogų ūkininkai prašo apie 20 Lt. Lenkiškos kainuoja perpus mažiau - 9-10 Lt. Pernai ankstyvųjų braškių kaina buvo pora litų mažesnė. Gal ir per brangu, bet po priedanga auginamų braškių savikaina didelė, apie 10 Lt“, – sako 6 ha braškynų prižiūrintis V. Juodsnukis. Pats jis braškių po priedanga neaugina, tad pirmąsias uogas planuoja skinti po poros savaičių.

„Džiugu, kad pagaliau galime paragauti ir lietuviškų braškių. Iki šios savaitės turgavietes buvo užkariavusios atvežtinės uogos. Dabar giežtai prižiūrime, kad lietuviškų braškių pardavėjai turėtų visas reikiamas deklaracijas, nes pasitaiko, kad po lietuviškų braškių užrašu bando pasislėpti lenkiškų ar ispaniškų uogų prekeiviai. Mūsų braškės ne tik brangesnės, bet ir kokybiškesnės, taikome kitas technologijas, jų nereikia toli gabenti. Nežinome, kiek chemijos yra atvežtinėse uogose, tad norime, kad pirkėjai nebūtų apgaudinėjami“, – teigia Lietuvos braškių augintojų draugijos vadovas.

Dauguma braškių mėgėjų ketina laukti, kol prasidės pardavimo bumas, o kainos pasieks žemiausią ribą. Kokia ji, niekas neprognozuoja, tačiau žemiau savikainos – 4 Lt – nukristi neturėtų. Tuo tarpu braškių augintojai pirkėjus ragina pernelyg nesnausti, nes šiemet braškių sezonas bus itin trumpas.

„Lietuviškos braškės masiškai pasirodys už poros savaičių, tačiau noriu akcentuoti, kad šių uogų sezonas bus pakankamai trumpas. Kadangi vėlavo pavasaris, todėl ir ankstyvos, ir vėlyvos braškės noksta beveik vienu metu“,– tvirtina V. Juodsnukis.

Pigesnių uogų nusipirkti bus galima ir ūkininkų laukuose, tačiau šiek tiek vėliau. Pirmąsias uogas braškių augintojai skins patys ir realizuos turgavietėse, o jau vėliau leis prisiskinti visiems, kas tik panorės pigesnių uogų.

„Didžiąją dalį braškių žmonėms leidžiu nusiskinti patiems. Ir paragauja, ir nusiperka. Praėjusiais metais 1 kg uogų jiems kainavo 3,5 Lt“, – sako V. Juodsnukis, netoli Kazlų Rūdos, Bebruliškės kaime, puoselėjantis išskirtinės kokybės, sertifikuotą braškių ūkį.

Šilutės rajone Degučiuose ūkininkaujantis Romas Undžys pernai už kibirą pačių pirkėjų prisiskintų braškių prašydavo nuo 30 iki 40 Lt. Šiemet ūkininkas sako net neįsivaizduojantis, kokia kaina pardavinės uogas, kurios kitą savaitę jau turėtų pradėti nokti. Daugiau kaip 5 ha braškynų valdantis Romas Undžys pirmiausia samdys pagalbininkus ir prekiaus turguje, tad norintiems braškių nusiskinti patiems, teks šiek tiek palaukti.

„Birželio viduryje, manau, tikrai turėsime braškių. Žalios uogos didelės, tuoj ims rausti. Po savaitės gal jau ir pirmas uogas skinsime, o tada ruošimės prekybai Šilutės, Klaipėdos turgavietėse“, – planuoja Romas Undžys. Pasak ūkininko, pirmosios lietuviškos uogos dabar brangios. Klaipėdos turgavietėse kilogramas lietuviškų braškių kainuoja 20 Lt.