„Šiuo metu pernai jau žydėjo (braškės – DELFI), dabar tik vegetacija prasidėjusi. Tik sodinimai prasidėjo ir aš pats tik savaitgalį žadu sodinti“, - teigė Lietuvos braškių augintojų draugijos vadovas Vidas Juodsnukis.

Ūkininkas pastebėjo, kad užsitęsusi žiema iššaldė daug braškių ne tik Lietuvoje, bet ir Lenkijoje: „Daugiausia nukentėjo apie Vilkaviškį, Šakius, Tauragę, Jurbarką“.

Braškės bando vytis

Nepaisant vėliau prasidėsiančio braškių derliaus, V. Juodsnukis ramina, kad lietuviškų braškių kaina neturėtų išaugti, tačiau mažesnių nei pernai kainų tikėtis irgi nereikėtų.

Praėjusiais metais lietuviškos braškės buvo parduodamos už 10-20 Lt/kg, priklausomai nuo derliaus meto.

„Negąsdinkime vartotojų, neturėtų būti brangesnės. Stengsimės, kiek įmanoma, išlaikyti tas pačias kainas. Tačiau, kad pigs, neturėtume tikėtis“, - žadėjo pašnekovas.

Praėjusiais metais pirmosios lietuviškos braškės ant prekystalių gulė gegužės pabaigoje-birželio pradžioje.

Vis dėlto V. Juodsnukis teigė, kad vėliau pasodintos braškės pačios bando vytis gamtos ciklus ir kuo greičiau brandinti uogas.

„Augalas vejasi, kiek įmanoma. Dabar sparčiai šakninės formuojasi, baltų šaknelių jau prileista, lapeliai eina. Viskas intensyviai vyksta. Bet augalas turi užprogramuotus ciklus, kurių peršokti negali. Todėl paspartėti uogų brandinimas gali tik keliomis dienomis“, - kalbėjo braškių augintojas.

Įskaičiuoja ir lietuviškumą

Kad lietuviškos braškės pirkėjams bus pasiūlytos vėliau, informuoti ir prekybos centrai.

Prekybos tinklą valdančios bendrovės „Maxima LT“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė teigė, kad jau pusantro mėnesio šio prekės ženklo parduotuvėse pardavinėjamos raudonosios uogos iš Ispanijos. Tačiau ir Pietų Europos braškių derlius šiemet prastesnis.

„Jų kokybė dėl blogų orų - Ispanijoje visą pavasarį labai stipriai lijo - šiek tiek prastesnė ir šiek tiek, lyginant su praėjusiais metais, kaina aukštesnė“, - teigė ji.

Šiuo metu ispaniškų braškių kaina 3,99 Lt už 250 g (akcijos metu – 2,49 Lt).

„Maxima LT” tinklui atstovaujanti specialistė teigė, kad lenkiškos braškės prekyboje įprastai atsiranda birželio antrą savaitę, o kaina derliaus sezono metu siekia 12-13 Lt už kg.

„Kalbėjome su lenkų ūkininkais ir kol kas jie teigia, kad vėlavimo neturėtų būti. Jie tvirtina, kad po žiemos braškynai nėra nukentėję. Todėl nei kaina, nei sezono pradžios metas neturėtų labai skirtis nuo pernai metų“, - sakė pašnekovė.

Lietuviškos braškės maisto prekių parduotuvėse prieš metus atsirado birželio pradžioje, dabar, pasak R. Saulytės, jų reikės palaukti bent iki birželio vidurio.

„Apie kainas labai sunku spręsti, neturime dar jokių žinių apie kainodarą. Bet paprastai jos (lietuviškos braškės - DELFI) būna brangesnės nei lenkiškos dėl užauginamo kiekio. Pridedama šiek tiek ir dėl lietuviškumo, - kalbėjo ji. - Visgi Lenkijos uogų pasiūla turi įtakos ir lietuviškai kainai“.

Parduotuvių tinklo atstovė pastebėjo, kad tarp pirkėjų karaliauja lietuviškos uogos.

Lietuviai nori lietuviškų uogų, todėl yra net pasiryžę sveiku protu daugiau sumokėti už lietuvišką uogą, nes mano, kad jos šviežesnės“, - patikino pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (175)