Kaip nurodo tarnyba, minėtame kaime nustatyti užsikrėtę 190 galvijų ir 8 kiaulės, tačiau nei vienas gyvūnas nenugaišo. Kaip komentavo atsakingi specialistai, Rusijoje pirmą kartą nustatytas A tipo SNL virusas, kuris anksčiau nebuvo užregistruotas šalyje.

Virusas pagal genetinę liniją panašus į Pietų – Rytų Azijos šalyse pasireiškusį virusą. Anksčiau toks virusas buvo nustatytas Korėjoje, Tailande ir Vietname. Vyksta tyrimai, kaip šio tipo virusas galėjo patekti į Rusiją.

Veterinarijos specialistai stengiasi sustabdyti viruso plitimą – vykdomi klinikiniai gyvūnų tyrimai gretimose teritorijose, gyvūnai vakcinuojami, atliekamos dezinfekcijos ūkiuose, esančiuose netoli ligos židinio.

,,Lietuvoje ši užkrečiamoji virusinė porakanopių liga paskutinį kartą buvo nustatyta 1982 metais. Protrūkio atveju šalis patiria didelių ekonominių nuostolių, todėl siekiant jų išvengti, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nuolat vykdo SNL stebėseną laukinių gyvūnų populiacijoje ir tiria naminius gyvūnus. Ūkininkams norėtųsi priminti, kad pastebėję snukio ir nagų ligos ar panašius gyvūnų sveikatos pakitimus, nedelsiant praneštų veterinarijos gydytojams ar teritorinėms valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnyboms”, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.

Snukio ir nagų liga žmonėms nepavojinga, jai imlūs galvijai, avys, ožkos, kiaulės ir visi laukiniai atrajotojai. Ligos virusas plinta tiesioginiu ir netiesioginiu būdu. Sergantys gyvūnai karščiuoja, netenka apetito, sumažėja jų produktyvumas, pieno išmilžiai, jie čepsi lūpomis, griežia dantimis, šlubuoja, spardosi. Burnos ir nosies ertmės gleivinėse, tarpunagių ir apynagės odoje atsiranda pūslelės, vadinamos aftomis. Aftoms plyšus, pažeidimo vietose lieka erozijos ar opos. Liga komplikuojasi antrine bakterine infekcija, todėl atsiranda liežuvių opos, gali išsivystyti mastitai ar miokarditai. Suaugę gyvuliai gaišta retai, dažniausiai gaišta prieauglis dėl širdies raumens uždegimo. Inkubacijos laikotarpis 2-14 dienų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)