„Norėdami namuose daržininkauti ekologiškai, įsigijome Kalifornijos sliekų, kurie perdirba įvairias atliekas į biohumusą, kitaip - vermikompostą. Per kelerius metus jų tiek prisidaugino, kad pradėjo „graužti mums padus", tad teko rimtai susirūpinti ir ieškoti augintiniams naujos vietos. Pažįstami leido įsikurti jiems priklausančiose nenaudojamose buvusiose fermose. Taip dviese su Remigijumi Miesčionaičiu ir pradėjome verslą," - pasakoja bendrovės „Vigrema" direktorius Vitalijus Grumadas.

Prieš pradėdami auginti sliekus, vilkaviškiečiai įstojo į Sliekų augintojų asociaciją, važinėjo į seminarus, mokymus, tad šių požeminių darbininkų auginimo klausimais dabar galėtų konsultuoti ir patys. Be to, galėtų parduoti ir pradinę bandą būsimam sliekų ūkiui.

Kaip sako verslininkai, dirbti su sliekais neišmoksi per keletą dienų. Norintiesiems pradėti juos auginti, rekomenduojama įsigyti nedidelį sliekų kiekį: verslo pradžiai - apie 100 tūkst. veislinių sliekų. Tokio kiekio užtektų smulkiam ūkiui, vidutiniam ir stambesniam reikėtų nuo 1 iki 3 mln. sliekų.

Sliekams auginti reikalinga nedidelė šildoma patalpa (1mln. sliekų užtenka 10-15 kv. m). Substratą jiems maitinti galima gaminti ir lauke. Veisimo technologijos priklauso nuo pasirinkto tikslo. Biohumusas gaunamas net ir veisiant sliekus žvejybai, tačiau tada jo kiekis kur kas mažesnis ir yra prastesnės kokybės.

Net ir neketinant plėtoti verslo, sliekų galima įsigyti savo reikmėms. Juk kiekvieno iš mūsų sode yra daugybė atliekų. Svarbiausia - išmokti jas paversti naudinga trąša savo sodui, ar daržui. Kompostuotų sodo atliekų struktūra turi būti panaši į dirvožemį. Tik po to galima jomis šerti sliekus ir priversti juos dirbti.

Sliekas virškina viską, kas organiška, bet pašarai turi būti subalansuoti. Verslininkai juokauja, kad per šventes jie savo augintinius palepina desertais - supuvusiais obuoliais, daržovių atliekomis. Kitomis dienomis sliekai gauna tradicinių pašarų - gyvulių mėšlo su šiaudais. Tačiau kompostuoti galima viską. Sliekams maitinti tinka vaisių ir daržovių atliekos, arbatžolės, įvairios kruopos, krakmolas, augalinės medžiagos (žolė, lapai, smulkintos šakelės), kiaušinių lukštai, kavos tirščiai, popieriniai kavos filtrai, kartonas, mėšlas, medžio pjuvenos. Sliekai gali biohumusu gali paversti sukompostuotus lapus, žolę, smulkintas šakas ir net vandens valymo įrenginiuose susidariusį dumblą.

Pasak R. Miesčionaičio, žmonėms, kurie turi sodą, šiltnamį, augina gėles ar pjauna veją savo kieme, sliekai padėtų išspręsti atliekų išvežimo problemą. Be to, naudinga pačiam pasigaminti ekologiškų trąšų. Mat biohumusas - gamtos subalansuota švari organinė ir mikrobiologinė trąša, kurios sudėtyje yra visų reikalingų maisto medžiagų, mikroelementų, huminių medžiagų, natūralių dirvos antibiotikų, augimo hormonų ir iki 100 kartų daugiau gerųjų bakterijų, nei jų yra mėšle.

„Galimybės tikrai plačios, sliekai - nereiklūs. Aišku, reikia priprasti prie jų gyvenimo ciklų, suvokti, ko jiems trūksta. Mes visada pasiryžę padėti. Sliekus galėtų sėkmingai auginti gyvulius laikantys ūkininkai. Šie „darbininkai" jiems išspręstų mėšlo problemą ir dar leistų užsidirbti arba tiesiog pagerinti savo turimas žemes", - sako V. Grumadas.