Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) vadovai rizikuoja sužlugdyti arba padaryti visiškai neveiksnų žemdirbių suvažiavimą, kuris įvyks Kauno sporto halėje kovo 22 dieną. Tik šią savaitę bandyta derinti suvažiavime svarstytinus klausimus. Dėl ŽŪR vadovų kompetencijos stokos gali nukentėti ir rajonų žemės ūkio skyrių vedėjai. Jeigu jų darbdaviai griežtai laikysis Valstybės tarnybos įstatymo nuostatų, prie žemdirbių suvažiavimo rengimo prisidėjusius žemės ūkio skyrių vadovus gali nubausti ar net atleisti iš darbo.

Be prezidentės ir premjero

ŽŪR vicepirmininkui Sigitui Dimaičiui pasisekė, kad šį ketvirtadienį jis buvo užsiėmęs ŽŪR Tarptautinių ryšių komiteto posėdyje. Tiesa, „Valstiečių laikraščio“ šaltinių žiniomis, ir šiame posėdyje vicepirmininkas nepateikė ataskaitos apie vizito šiaurinėje Rusijos dalyje, kur prieš dvi savaites ieškojo rinkos Lietuvos smulkiųjų ūkininkų produkcijai, išlaidas.

Kodėl pasisekė? Todėl, kad kitame ŽŪR pastato aukšte vykusiame išplėstiniame Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) prezidiumo posėdyje dažnai buvo minima jo pavardė, o posėdyje dalyvavę ŽŪR pirmininkas Andriejus Stančikas ir ŽŪR direktorius Vaidas Pocius į kai kuriuos ūkininkų klausimus apie S.Dimaičio veiksmus galėjo atsakyti tik gūžčiodami pečiais ir išraiškinga veido mimika.

Anksčiau rengtuose žemdirbių suvažiavimuose dalyvaudavo aukščiausi valstybės vadovai – Prezidentas arba premjeras, o kartais net abu. Labai tikėtina, kad šį kartą nedalyvaus nė vienas. Ne todėl, kad nenori, o todėl, kad suvažiavimą rengti pasišovę ŽŪR vadovai sąmoningai ar nesąmoningai nesugebėjo suderinti renginio laiko.

ŽŪR direktorius V.Pocius ūkininkams jau patvirtino, kad prezidentė suvažiavime nedalyvaus. Direktorius dar tikisi, kad atvyks premjeras, tačiau LŪS vadovus pasiekė kitokia informacija.

Pakeista data

LŪS pirmininkas Jonas Talmantas ūkininkams ir ŽŪR vadovams atvirai papasakojo kai kurias prieš kelias dienas įvykusio susitikimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi detales.

„Apstulbau, kai premjeras man papriekaištavo, kad norėjęs dalyvauti suvažiavime buvo suderinęs darbus, tačiau organizatoriai jam pranešė, jog kovo 15 d. numatytas suvažiavimas perkeliamas į 22 d. Deja, premjeras jau buvo numatęs kelionę į užsienį. O S.Dimaitis man kalbėjo kitaip – esą premjeras prašė pakeisti suvažiavimo datą. Kaip suprasti tokius vicepirmininko žaidimus? Gal taip daroma specialiai? Jeigu suvažiavime nedalyvaus nei Prezidentė, nei premjeras, tai kokia prasmė jį rengti? Su žemės ūkio ministru ir Seimo nariais mes ir taip susitinkame dažnai“, – piktinosi J.Talmantas, beje, dėl datų kaitaliojimo taip pat negalėsiantis dalyvauti suvažiavime.

ŽŪR direktorius V.Pocius pripažino, kad iš pradžių iš tikrųjų ketinta suvažiavimą surengti kovo 15 d. Kodėl data buvo pakeista?

„Į šį klausimą negaliu atsakyti. Nežinau, kas ir kodėl pakeitė. ŽŪR administracija, kuriai aš vadovauju, suvažiavimo nerengia. Mano žiniomis, dar ne viskas prarasta, dar derėsimės su premjeru, gal jis pakeis savo planus“, – teisinosi V.Pocius.

Kokios derybos? Premjeras jau viešai paskelbė apie kitą savaitę planuojamą išvyką į Ispaniją.

Grėsmės nenujaučia

Skandalu gali baigtis ŽŪR vadovų bandymas vadovauti valstybės tarnautojams. Tikras nesusipratimas įvyko ŽŪR surengtame pasitarime, kai į jį buvo pakviesti rajonų žemės ūkio skyrių vedėjai. Tiesa, ne visi atvyko. Vienas iš jų „Valstiečių laikraščiui“ pasakojo, kad taip ir nesuprato, dėl ko sukoręs per 100 kilometrų.

„Pasitarime buvo kalbama apie pasirengimą suvažiavimui, kaip reikėtų organizuoti žmonių atvykimą. Iš mandagumo nutylėjau, kad tokius klausimus buvo galima aptarti telefonu arba tiesiog išsiunčiant laiškus elektroniniu paštu. Pasėdėjome gal valandą ir grįžome namo, nesupratę renginio prasmės“, – prisiminė vieno rajono žemės ūkio skyriaus vedėjas.

Tokios ŽŪR vadovų taktikos nesuprato ir Vilkaviškio LŪS skyriaus pirmininkė Onutė Karpavičienė: „Nustebau sužinojusi, kad rajono žemės ūkio skyriaus vedėjas organizuoja kelionę į žemdirbių suvažiavimą. Įdomu, kiek važiuos žemdirbių ir kiek – tarnautojų.“

Telšių rajono LŪS pirmininkas Vytautas Rakickas daugeliui savo kolegų priekaištų pritarė, tačiau ragino neblokuoti suvažiavimo: „Dalyvaukime, nesumenkinkime prieš visą valstybę Žemės ūkio rūmų. Jeigu jų vadovai pridarė klaidų, tai taisykime jas, gal net keiskime vadovus. Man irgi buvo keista, kai rūmų prezidiumo posėdyje dalyvavę žemės ūkio skyrių vedėjai tylėjo, nė vienas net nenustebo, kad visuomeninės organizacijos vadovai jiems drįsta įsakyti užsiimti tam tikru darbu, nors to daryti jie neturi teisės.“

Tikriausiai daugelis rajonų žemės ūkio skyrių vadovų net nenujaučia jiems kylančios grėsmės.

„Ne paslaptis, kad žemdirbių suvažiavime valdžiai klius nemažai kritikos. O prie suvažiavimo rengimo bus prisidėję valstybės tarnautojai. Tarp žemės ūkio skyrių vedėjų yra tikrai gerų specialistų ir gerų žmonių, todėl man jų net gaila, nes pagal Valstybės tarnybos įstatymą jie gali būti labai skaudžiai nubausti. Abejoju, ar ŽŪR vadovai juos apgins“, – sakė J.Talmantas.

Priims rezoliuciją

Likus savaitei iki suvažiavimo pradžios vis dar derinami svarstytini klausimai. Tikrai keista – pirmiausia priimamas sprendimas rengti suvažiavimą, o paskui svarstoma, apie ką susirinkus bus kalbama. ŽŪR direktorius ūkininkus bandė raminti: „Klausimai jau yra numatyti ir išsiųsti į rajonus. Taigi suvažiavime priimsime rezoliuciją, kuri galbūt padės ką nors pakeisti.“

Žinoma, rezoliucija – rimtas dokumentas, tačiau ne mažiau svarbu, kas toje rezoliucijoje bus parašyta.

LŪS Joniškio skyriaus pirmininkė Lilija Šermukšnienė sakė, kad suvažiavime svarstytini klausimai kažkodėl buvo nusiųsti ne ūkininkų organizacijoms, bet rajono merui. Jie pateko ir į ūkininkės rankas: „Kauno halėje susirinks keli tūkstančiai žemdirbių, o kai kurie klausimai yra nereikšmingi, specifiniai, svarbūs tik kai kurių šakų ir tik kai kurių rajonų žemdirbiams. Tokius klausimus reikia spręsti susitikimuose su žemės ūkio ministru ir konkrečiais specialistais.“

Kolegei pritarė Pakruojo LŪS pirmininkas Alvidas Vasiliauskas: „Kelionė kainuoja nepigiai, todėl jeigu jau susirinksime, tai rimtam darbui, o ne klausytis graudžių kalbų. Kol kas atrodo, kad ŽŪR vadovai suvažiavimą rengia ne dėl žemdirbių, o dėl savireklamos.“

Ignalinos LŪS skyriaus pirmininkė Marijona Lukaševičienė sakė, kad pasirengimas suvažiavimui tam tikra prasme buvo naudingas: „Tik dabar sužinojome, kad Ignalinos rajone veikia ŽŪR savivaldos organizatorius. Iki šiol trejus metus apie tokio ŽŪR atstovo veiklą niekas negirdėjo.“

Klausimų galybė

LŪS prezidiumo nariai parengė pasiūlymą suvažiavime svarstyti tik tris, bet tikrai visiems žemdirbiams svarbius klausimus.

„Žemės pardavimo užsieniečiams atidėjimas, remiantis Vengrijos patirtimi, tiesioginių išmokų mokėjimas ir, deja, jau įsigaliojęs žemės mokestis bei jo pasekmės žemdirbiams“, – vardijo konkrečius pasiūlymus Jurbarko LŪS skyriaus pirmininkas Raimundas Jovarauskas.

LŪS prezidiumo nariai kėlė aštrius klausimus ŽŪR vadovams dėl vadinamųjų konfidencialumo sutarčių, kurias turi pasirašyti ŽŪR darbuotojai. Jeigu jų bus laikomasi, tai ŽŪR administracijai ir ŽŪR nariams bendradarbiauti bus labai sunku.

LŪS pirmininkas J.Talmantas nevyniojo žodžių į vatą: „Turime duomenų, kad vieni ŽŪR darbuotojai net rengdami projektus uždirba tik minimalų atlyginimą, o kiti, nieko konkretaus neatlikdami, uždirba tūkstančius litų. Vieni atleidžiami iš darbo, nes neva atsisakoma etatų, tačiau netrukus į darbą priimamos nieko neišmanančios mergužėlės. Kodėl taip yra? Tai ne tik ŽŪR administracijos, bet ir mūsų visų reikalas.“

Komentarai

Nespėju visko sužiūrėti

Andriejus Stančikas, ŽŪR pirmininkas:

Mus ragina ginti tik ŽŪR narių interesus, tačiau neužmirškite, kad iš narių surinkti mokesčiai sudaro tik nedidelę dalį ŽŪR pajamų. Gerokai daugiau gauname iš valstybės biudžeto.

Pastaruoju metu daug kalbama apie tai, kad ŽŪR savo darbuotojams siūlo pasirašyti konfidencialumo sutartis. Taip nusprendė administracija. Aš tų sutarčių nekūriau ir jų nesudariau. Nespėju visko sužiūrėti. Girdėjau priekaištą, kad ŽŪR esą bando kurti kažkokį jaunųjų ūkininkių sąjūdį. Nieko apie jį nežinau, aš jo nekuriu. Tačiau pripažįstu, kad man reikia dažniau dalyvauti jūsų ir kitų ŽŪR narių susirinkimuose, reikia daugiau bendrauti, tada greičiau surasime bendrą kalbą.

Remia ne valstybė, o visi mokesčių mokėtojai

Antanas Stonkus, Kretingos LŪS skyriaus pirmininkas

Stebiuosi, kai girdžiu sakant, kad ūkininkai neturi teisės kištis, kai ŽŪR administracija priima ir atleidžia darbuotojus. Bet mes juk mokame mokesčius, o ir iš valstybės biudžeto skiriama 1,3 mln. Lt parama yra ne iš dangaus, tai – visų mokesčių mokėtojų, taigi ir mūsų pinigai. Štai ŽŪR vicepirmininkas sugalvojo steigti kažkokį jaunųjų ūkininkų sąjūdį. Kokia čia savivalė? Kas S.Dimaičiui ar kuriam nors kitam ŽŪR vadovui suteikė tokius įgaliojimus? Gal ŽŪR vadovai neturi ką veikti? Štai ir susidarė tokia padėtis – kai atlyginimams pinigų yra, tai ir žemdirbių problemos neberūpi. Gal todėl suvažiavimo organizatoriai yra pasimetę, juk sunku kritikuoti juos finansiškai remiančią valdžią.