Lietūs Europoje derlių sumažino trečdaliu

Daržovių bei bulvių auginimo ir derliaus nuėmimo sąlygos buvo blogos visoje Europoje, tad eksportas prasidėjo gana anksti, spalio viduryje. Bulvių trūko Anglijai, Airijai, Škotijai, Vengrijai, Italijai, Ispanijai, Olandijai, Belgijai, Prancūzijai ir kitoms šalims.

Tuo metu kai kurios šalys už bulves traškučiams mokėjo 691–760, o už plautas maistines – 863–1 036 Lt/t. Lapkričio pabaigoje Didžiojoje Britanijoje buvo nenukasta apie 13, Belgijoje ir Šiaurės Prancūzijoje – 5–8 tūkst. ha.

Prognozuojama, jog pagrindinėse bulvininkystės šalyse (Olandijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje) derlius gali sudaryti 22,3 mln. t ir jis būtų 10 proc. mažesnis už paskutiniųjų penkerių metų vidurkį.

Panaši situacija ir su svogūnais. Prognozuojama, jog jų derlius ES (be Rumunijos ir Bulgarijos) bus 15 proc. mažesnis nei pernai ir sudarys apie 4,96 mln. t. Po buvusių žemų pernykščių realizacijos kainų daugelyje šalių svogūnų auginta mažiau, o dėl nepalankių orų derlius sumažėjo Austrijoje (30 proc.), Prancūzijoje (21 proc.), Jungtinėje Karalystėje (20 proc.) bei Ispanijoje (19 proc.). Olandijoje (8 proc.), Vokietijoje (13 proc.), Lenkijoje (7 proc.), palyginti su 2011 m.

Kad ir mažiau užderėjo, bet kokybiškus svogūnus Olandija senokai eksportuoja į Azijos, Afrikos, Pietų Amerikos ir Karibų baseino šalis. Svogūnų laukia ir jau minėtos ES šalys, tad lapkričio pabaigoje jie buvo brangesni, nei įprasta šiuo laikotarpiu.

Europinėje kopūstų rinkoje ramu, kainos geros. Jau spalio viduryje baltagūžiais ir raudongūžiais kopūstais domėjosi Prancūzijos, Italijos ir Vengrijos supirkėjai. Olandijos ir Vokietijos eksportuotojai pastebėjo jų didėjantį poreikį Rytų ir Šiaurės Europos šalyse. Labai tikėtina, kad kai kuriose ES šalyse liko nenukirstų kopūstų. Kita vertus, dėl per didelės drėgmės šiemet jų gūžės prastesnės ir eksportuotojai prognozuoja, kad pavasarį kopūstų gali pritrūkti.

Kam stygius, kam didesnės pajamos

Pasak LDAA direktorės Zofijos Cironkienės, daržovių prekyba vidaus rinkoje vangi, be to, produkcijai, skirtai vietinei rinkai trūksta kokybės ir prekinio paruošimo. „Prieššventinis metas rinkos apsukas kiek suaktyvino, tačiau po jų kone mėnesį bus štilis, – komentuoja Z. Cironkienė. – Eksportuojantiesiems kurį laiką buvo itin sunku: keliai užpustyti, transporto įmonės užsiėmusios kalėdine prekyba, jų paslaugų kainos gerokai šoktelėjo. Tačiau plautų bulvių ir morkų paklausa didėja.
Dar prieš Kalėdas eksportuojamos bulvės į Angliją kainavo 0,65 Lt/kg. Jų trūksta italams, kroatams, olandams, belgams, nes daugelyje šalių jos taip ir liko nenukastos.“

Apie didėjantį plautų bulvių poreikį kalba ir Remigijus Impolis iš Pasvalio bei Martynas Laukaitis iš Šakių r. Jie teigia, jog bulves realizuoja Suomijoje, Anglijoje, jų reikės ir Rusijai. Vidmantas Girdzijauskas iš Kėdainių r. įsitikinęs, jog šiemet daržoves realizuoti kur kas lengviau nei pernai. Jų paklausa labai padidėjo prieš šventes, jas noriai perka Šiaurės Europos valstybės, domisi ir Rusijos prekeiviai.

„Šiemet ES šalyse derliai gerokai mažesni, tad mus tenkina jų siūloma kaina, o pirkėjus – daržovių kokybė, nors jie dar kartą pasitikrina kokybės parametrus ir skonio savybes. Mes produkciją paruošiame prekybai, kaip to reikalauja supirkėjai“, – aiškina ūkininkas ir priduria, jog Lietuvoje pastaruoju metu supirkimo kainos žemesnės nei savikaina.

„Produkcijos paklausai įtakos turi ir išvykos į tarptautines parodas. Džiugu, kai atsiranda tarpininkų, besidominčių, ar pakaktų morkų eksportui į kai kurias Afrikos valstybes, Prancūziją, bulvių bei kopūstų kiekiais domisi rusai, – vardija eksporto nišas Vidmantas Kvedaras iš Kėdainių r. – Tikėtina, kad šių daržovių supirkimo kainos kils.“

Vietinė rinka nuostolinga ne visiems

V. Kvedaras nepeikia ir vietinės rinkos: jų rauginti kopūstai itin paklausūs, kaina gera. Tačiau išskirtinės kokybės daržovėmis kol kas neprekiauja, nes vėluojant sudoroti derlių, nespėta paruošti pakuočių.

UAB „Sodžiaus rytas“ atstovė Vitalija Morkūnienė sako, jog kopūstų šiemet neaugino, bet beveik visame ūkyje augo morkos, kurios vertinamos kaip išskirtinės kokybės produkcija. Nuplautos ir atitinkamai sufasuotos jos realizuojamos šalies prekybos centruose. Supirkimo kainos, kad ir nedaug, bet didesnės už pernykštes.

Rimantas Darvydas iš Širvintų r. „Ūkininko patarėjui“ pasakojo, jog užaugintomis daržovėmis prekiauja tik vietinėje rinkoje, tiksliau – Vilniuje. Svogūnus ir kitas daržoves perka tie patys klientai, o kainos pamažu didėja, ypač kopūstų. Ūkininkas spėjo visas daržoves laiku sudoroti ir tinkamai sandėliuoti. Tad nuostolių kol kas nepatyrė.

Evaldas Masevičius iš Šalčininkų, turintis žieminių šiltnamių ūkį, džiaugėsi, jog prieš šventes jo auginamų salotų bei prieskoninių daržovių paklausa labai pakilo. Kainų augintojas nedidino ir vienas salotų kerelis jo ūkyje kainavo apie 1,2 Lt. Visa žaliuojanti produkcija realizuojama šalies prekybos tinkluose, tad kasdien į lentynas patekdavo apie 20 palečių salotų (vienoje paletėje auga 480 kerelių).