Mėlynojo liežuvio ligos referentinės laboratorijoje Pirbraite turi būti išskirtas ir nustatytas viruso serologinis tipas. Viruso kilmė bei galimas užkrato šaltinis turėtų paaiškėti gruodžio pradžioje, BNS pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

"VMVT apie tai, kad Lietuvoje įtariama Mėlynojo liežuvio liga, dar praėjusią savaitę informavo Europos Komisiją, kaimyninių šalių (tarp jų – Rusijos, Kaliningrado srities, Ukrainos ir Baltarusijos) atsakingas institucijas ir mūsų visuomenę. Šiuo metu iš įtariamo ūkio gyvulių atrinkti mėginiai tiriami specializuotoje laboratorijoje Didžiojoje Britanijoje. Tyrimų rezultatų tikimasi sulaukti gruodžio pradžioje", - teigiama BNS atsiųstame tarnybos atsakyme.

VMVT teigia gavusi informacijos apie situaciją kaimyninėse šalyse – Lenkijoje, Latvijoje ir Estijoje, kuriose taip pat buvo įtariamų ligos atvejų, jie tiriami.

Praėjusią savaitę tarnyba skelbė, jog Lietuvoje galvijų, avių ir ožkų tyrimas šios ligos virusui nustatyti buvo pradėtas pagal Europos Komisijos pateiktą informaciją, kad veršeliui iš Lietuvos, atgabentam į kitą Europos Sąjungos (ES) valstybę, įtariama mėlynojo liežuvio liga.

Aiškinantis situaciją, nuo lapkričio 7 dienos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus įsakymu laikinai sustabdyta prekyba galvijais, avimis ir ožkomis su ES ir trečiosiomis šalimis.

Prekyba galvijais, avimis ir ožkomis bei kitais mėlynojo liežuvio ligai imliais gyvūnais (elniais, danieliais, muflonais) su ES šalimis, taip pat jų eksportas laikinai draudžiamas, kol nebus gautas atsakymas iš laboratorijos Jungtinėje Karalystėje.

Apie visus mėlynojo liežuvio ligos stebėsenos ir tyrimų rezultatus informuota Europos Komisija.

Mėlynojo liežuvio liga nepavojinga žmonėms, todėl pavojus dėl įtakos visuomenės sveikatai nekyla ir ši liga tarp gyvulių neplinta. Virusą platina Culicoides genties mašalai, tačiau šiuo metu vyrauja nepalanki oro temperatūra, todėl šių mašalų skraidymo laikotarpis jau pasibaigęs.

Ši liga gali plisti ir vykstant prekybai – užkrėsti mašalai gali patekti oro keliu, būti pernešti vėjo arba su transporto priemonėmis.

Mėlynojo liežuvio ligos protrūkiai gali sukelti ekonominių nuostolių dėl gyvulių kritimo fermose, negalavimo, sumažėjusio produktyvumo bei judėjimo apribojimų, tačiau galvijams liga gali pasireikšti ir be klinikinių požymių bei ekonominių nuostolių ūkiuose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)