Skundžiasi gyventojai?

„Ta vieta, kur, ateinant į prekybos centrą iš Griunvaldo gatvės, prekiauja ūkininkai, yra vienas pagrindinių įeigų į “Akropolį„, – aiškino Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius. – Greta veikia verslo mokykla, yra įvaža į vaikų lopšelį-darželį. Šioje vietoje baigiami rekonstruoti du pastatai. Kiek girdėjau, gyventojai nėra patenkinti, kad šis pravažiavimas toks užspaustas.“

N.Valatkevičius sakė, kad sulaukta dar vieno prašymo čia steigti turgelį. Žemės ūkio kooperatyvas „Lietuviška ūkio kokybė“ ir toliau nori prekiauti penktadieniais, o Lietuvos šeimos ūkininkų sąjunga čia prekiauti pageidautų trečiadieniais.

Vieta – prie bažnyčios

Leidimas prekiauti penktadieniais baigiasi sausio 1 d.

Kai kurie miesto politikai pasiūlė perkelti ūkininkus į automobilių stovėjimo aikštelę šalia Karmelitų bažnyčios. Tiesa, tam leidimą galėtų duoti tik miesto taryba, mat ši teritorija skirta savivaldybės įstaigai „Automobilių stovėjimo aikštelės“ ir ji už automobilių statymą renka rinkliavą.

Politikai siūlo dar vieną vietą iš „Akropolio“ prieigų vejamiems ūkininkams – Steigiamojo Seimo aikštėje Senamiestyje, Birštono ir Šv.Gertrūdos gatvių sankirtoje.

Ūkininkams bus siūlomos abi naujos vietos, o nuo Naujųjų nebebus pratęstas leidimas penktadieniais šalia Kauno „Akropolio“ prekiauti žemės ūkio kooperatyvui „Lietuviška ūkio kokybė“.

Nustebino priekaištai

Žinia, kad prie „Akropolio“ nebebus leidžiama veikti jo kooperatyvo turgeliui, nustebino kooperatyvo „Lietuviška ūkio kokybė“ direktorių Mindaugą Maciulevičių. Jo teigimu, apie gyventojų priekaištus jis girdi pirmą kartą.

„Nemanau, kad mūsų turgeliai, kurie veikia trejus metus, kam nors trukdo. Jie atsirado bendruomenės iniciatyva, tam pritarė anuomečiai “Akropolio„ savininkai. Prekybos centrą perėmus naujiems savininkams, bendradarbiavimas taip pat puikiai tęsėsi“, – sakė direktorius.

Jo teigimu, žmonės jau pripratę šioje vietoje penktadieniais rasti turgelį, o dabar kooperatyvas bandys ieškoti kokių nors išeičių. M.Maciulevičius teigė nemanąs, kad atvažiavę keliolika ūkininkų sukelia kokių nors problemų.

„Iš žmonių girdėjau tik gerus atsiliepimus. Jei mes perkels į minimas vietas Senamiestyje arba prie Karmelitų bažnyčios, prarasime pirkėjus. Mūsų kolegos organizavo renginį prie Karmelitų bažnyčios ir niekas neatėjo. Negalėsime priversti ūkininkų vežti produkciją ten, kur jos niekas nepirks“, – nusivylimo neslėpė M.Maciulevičius.

Klebonas sutinka

„Mes jau buvome pradėję prekiauti prie Karmelitų bažnyčios, tačiau ten brangiai mokėdavome“, – sakė Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos pirmininkas Vidas Juodsnukis.

Jo teigimu, ūkininkui tekdavo mokėti 15 litų mokestį už dieną ir dar kelis litus už stovėjimą, tad dalis ūkininkų su prekėmis pabėgo prie „Akropolio“ įeigos, kur galima prekiauti nemokant jokių mokesčių.

V.Juodsnukis pasirengęs kreiptis į savivaldybę dėl leidimo prekiauti prie Karmelitų bažnyčios, nemokant mokesčių rinkliavą renkančiai savivaldybės įmonei.

Mero patarėjo Zenono Abramavičiaus teigimu, apie galimybę prekiauti prie Karmelitų bažnyčios jau buvo kalbėta su bažnyčios klebonu Renaldu Šumbrausku. Pastarasis tam esą neprieštaravo.

Prekiauti Steigiamojo Seimo aikštėje abiem organizacijoms priklausantys ūkininkai nenori – čia būtų sunku atsigabenti prekių, padidėtų eismo spūstys.