Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas sako, kad Lietuvos ūkininkai negali konkuruoti su ES ūkininkais, nes gauna dvigubai mažesnę Bendrijos paramą.

Pasak jo, ES skiriama parama yra per maža dėl to, kad lietuviai ėmė dirbti daugiau žemės. Todėl seniau skirtą paramą mažesniam dirbamam plotui dabar reikia paskirstyti didesniam.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto specialioji ekspertė Rūta Vainienė teigia, kad šiuo metu ES galiojanti paramos žemdirbiams teikimo tvarka yra neefektyvi, ir taip yra ne dėl ūkininkų, o dėl ES kaltės.

„Tiesioginės išmokos duodamos už tai, kad žmogus turi žemės ir ją prižiūri. Tai niekaip nesusieta su veiklos efektyvumu ir išmokos linkusios kapitalizuotis – ūkininkai už jas perka technika, trąšas ir taip sukelia šių prekių kainas. Kitaip tariant, išmokos pro žemdirbius praeina tranzitu. ES reikėtų kalbėti apie kitas paramos formas, jei ne apie paramos žemės ūkiui atsisakymą”, - Žinių radijui sakė R. Vainienė.

Lietuvos ūkininkų atstovai praėjusį penktadienį traktorių pasitiko Lietuvos-Latvijos pasienyje. Traktoriui atkeliavus į Kėdainius, ten vyko kelių šimtų Lietuvos ūkininkų protestas.