Šiemet prognozuojamu rekordiniu grūdų derliumi lietuviai džiaugsis neilgai – daugiau nei pusę jo supirkėjai planuoja vagonais išgabenti į užsienį. Dėl pasaulyje išaugusios grūdų paklausos kyla jų kainos ir Lietuvoje. Dėl to neišvengiamai brangsta miltai.

„Šiandieną grūdai yra pabrangę maždaug 20 proc. ir logiška seka, kad iš brangesnės žaliavos turi būti brangesnė produkcija. Miltai, aišku, nebrangs tiek, bet natūralu, kad nuo 5, kai kur ir 10 procentų, turėtų brangti. Tai yra rinka, birža, ir tikrai ne nuo plėšikų miltininkų malimo priklauso“, - tikina grūdų perdirbėjų asociacijos prezidentas Tautvydas Barštys.

Mažieji duonkepiai neslepia – dėl išaugusių grūdų ir miltų kainų duonos gaminiai Lietuvoje jau nuo rudens brangs maždaug dešimtadaliu.

„Jeigu pernai grūdų kaina prasidėjo nuo 600 lt, šiemet jau nuo 800. Tai paprasta logika, manyčiau, kad iki 5-10 procentų duona galėtų brangti. Tarkim, jeigu duonos kepalas kainuoja 3 litus, tai prisidės 15 centų“, - sako Rokiškio „Lašų duonos“ komercijos direktorius Nerijus Aukštuolis.

Stambios kepyklos apie duonos brangimą kol kas nekalba, nors pripažįsta, kad taip pat turės peržiūrėti kainas, jeigu miltai ir toliau brangs. Tiesa, kainas esą numatoma peržiūrėti tik žiemą.

„Mes nekeičiame kainų, todėl, kad turime ilgalaikius kontraktus su miltų tiekėjais ir tai leidžia mums tas kainas išlaikyti. Bet jeigu miltų kainos kils, mes turėsime perskaičiuoti savo kainas, nors šiuo metu tas neplanuojama ir nedaroma“, - sako „Vilniaus duonos“ marketingo vadovas Edvinas Ambrukaitis.

Paskutinį kartą duona brango prieš metus. Tuomet vidutinės duonos kainos kilo maždaug 2-3 procentiniais punktais. Didesnis kainų augimas užfiksuotas 2010 metais. Tiesa, tuomet gamintojai jį teisino priešingai - prastu grūdų derliumi.