Žemdirbių savivaldos organizacijų priimtuose dokumentuose, adresuotuose Vyriausybei, Seimui, ministerijoms buvo prašoma surasti galimybių ir paankstinti papildomų nacionalinių tiesioginių išmokų (PNTI) už pieną išmokėjimą. Tai buvo akcentuota ir žemdirbių savivaldos organizacijų atstovų susitikimų su premjeru A. Kubiliumi metu.

Pasak Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidento Jeronimo Kraujelio, padėtis pieno sektoriuje dėl žymiai sumažintų supirkimo kainų nepagerėjo. Daugelis pieno ūkių yra mišrūs. Patirtus nuostolius tikėtasi padengti pajamomis, gautomis už augalininkystės produkciją. Tačiau ir šioje šakoje dėl ekstremalių sąlygų daugelyje ūkių lūkesčiai pasikeitė iš esmės.

„Dėl oro sąlygų daug derliaus dar laukuose. Bus surinktas ne tik mažesnis grūdų derlius, bet suprastės ir jų kokybė. Vėluoja grūdų realizavimas ir tuo pačiu pajamų gavimas. Deja, pajamų poreikis rugpjūčio-rugsėjo mėnesiais ūkiuose, ypač turinčiuose gyvulių, paprastai padvigubėja. O šiemet, esant sunkioms sąlygoms laukuose, pajamų reikia dar daugiau. Todėl PNTI už pieną išmokėjimas rugpjūčio mėnesį būtų pats tinkamiausias laikas ne tik ypač blogos situacijos pieno sektoriuje sušvelninimui, bet ir prisidėtų prie paramos ūkiams, patiriantiems padidėjusias išlaidas ir sumažėjusias pajamas dėl neįprastų oro sąlygų", - sako J. Kraujelis.

Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos kreipimesi į Vyriausybę, Seimą, Žemės ūkio ir Finansų ministerijas prašoma artimiausiu metu priimti sprendimą dėl minėtų išmokų išmokėjimo per rugpjūčio mėnesį.

„PNTI mokėjimas yra nusistovėjęs ir procedūriškai su Europos Komisija suderintas klausimas. Jų mokėjimo atidėliojimą, esant tokiai situacijai, vertintume kaip neišnaudotą galimybę", rašoma kreipimesi.

Kaimynų latvių ūkiai tokias išmokas jau gavo.