„Porai savaičių nuvykite lietų nuo Lietuvos, ir dėkosime visiems. Nupjauti kviečius užtektų 3-4 dienų, o paskui liktų tik kviečiukai ir pavasarinis rapsas. Jie dar žali, gali palūkėti", - LŽ guodėsi Pakruojo ūkininkas Alvydas Vasiliauskas.

Jei sinoptikai neklysta, nelietingų dienų veikiausiai sulauksime tik apie kitos savaitės vidurį. Javams nepalankūs ir trumpalaikiai lietūs, nes šlapio kviečio nepjausi ir nekulsi, reikia palaukti, kol išdžius.

"Vidurio Lietuvoje trys traktoriai sukabinti kombaino neištempia, - pasakoja Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas, dirbantis žemę Kauno rajone. - Po liūčių visi kviečiai eis į pašarinius. Jie buvo jau išdžiūvę, bet po lietaus išbrinks." Jis neprisimena, kad būtų tokia sunki rugiapjūtė - apsemti kviečiai atrodo kaip ryžių laukai, nei prieisi, nei privažiuosi.

Pasak J.Talmanto, jei orai iki rugpjūčio vidurio nesikeis, matyt, teks kitąmet apsieiti ir be žieminio rapso - šią kultūrą reikėtų pasėti iki rugpjūčio 15 dienos.

Dar vasaros pradžioje buvo tikimasi kaip reta gero javų derliaus, tačiau per porą mėnesių viskas apvirto aukštyn kojom visame pasaulyje. Ukrainoje viskas išdegę, prikuliama iki pusės tonos kviečių iš hektaro. Kiek geriau Užkarpatėje. Bet ten dar praėjusį rudenį penktadalis žiemkenčių išmirko, todėl teko užsėti saulėgrąžomis ir kukurūzais. Amerikoje irgi pirma tokia sausra per pastaruosius 50 metų. Tas pat kai kuriose Rusijos sričių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)