Kauno stoties turguje savo užaugintomis daržovėmis prekiaujantys ūkininkai sako, kad nors dalis pirkėjų šiomis dienomis ilsisi pajūryje, prekyba vyksta neblogai.

Vienos paklausiausių – bulvės, kurių kilogramas kainuoja nuo 50 centų iki 1,20 Lt.

„Iki 80 centų tikrai turėtų kristi kaina. Galbūt jau kitoj savaitėj“, – sako bulvių pardavėjas Saulius Jurevičius.

Anot pardavėjų, daržovių jie nebrangina, nes nebus kas perka, tad kainos panašios kaip ir praėjusią liepą: agurkų kilogramas kainuoja iki 2 Lt, pomidorų, morkų bei cukinijų svyruoja apie 3 Lt, brangiausi česnakai – jų kilogramas atsieina 12 Lt.

„Šįmet jos kiek aukštesnės, vien dėl to, kad vasaros pradžia buvo labai prasta, daržovės neaugo. Dabar orai pagerėjo ir kainos iš karto nukrito – tai natūralu ir kiekvienais metais būna tas pats“, – teigia ūkininkas Marijus Ugianskis.

„Čia lietus viską sugadino, o dabar karštis, aš pati irgi auginu daržoves – va, svogūnai augo gražūs, o dabar visą lysvę užtraukė miltligė, į prekybą nebetinkami“, – pasakoja ūkininkė Violeta Šilkūnienė.

Daržovių augintojų asociacijos duomenimis, derlius šįmet geras, tačiau pasėliai, ypač smulkesnių augintojų, mažesni nei pernai: bulvių – maždaug dešimtadaliu, kopūstų ir burokėlių – penktadaliu. Mažiau šįmet auginama ir morkų bei svogūnų.

„Augintojai vis dėlto renkasi, kaip mes sakom, lengvesnes kultūras – tai ir cukriniai runkeliai, grūdinės kultūros, su kuriom mažiau rūpesčio. Nes jeigu tiktai padidini nepamatuotai pasėlius, neturi pakankamai saugyklų, neturi pardavimų rinkos, tai galutinis rezultatas – didelis nuostolis“, – tvirtina Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė.

Skaičiuojama, kad lietuviškų daržovių savo rinkai turėtų užtekti, tačiau kiek ir kokiomis kainomis augintojams seksis jas išvežti į užsienį, kol kas sunku pasakyti. Esą dėl prastų orų daržovių kai kuriose Europos šalyse ir dalyje Rusijos šįmet bus mažiau, tačiau mūsų eksportas ir kainos priklausys nuo derliaus Lenkijoje.