Tinklalapio produktukainos.lt duomenimis, šių metų birželio mėnesį 1 kg pomidorų, užaugintų Lietuvoje, prekybos centruose kainavo 7,74 Lt. Prieš metus už juos buvo prašoma 3,99 Lt. Toks kainų ūgtelėjimas sudaro beveik 94 proc. kainos.

Liepos viduryje kilogramas lietuviškų pomidorų prekybos centruose vidutiniškai kainavo 5,49 Lt, kai prieš metus 3,68 Lt.

Augintojai, priklausomi nuo šilumos tiekėjų

Pomidorų augintojai teigia, kad išsilaikyti rinkoje labai sunku, o silpnesnieji rinkos žaidėjai nuolat traukiasi.

Bendrovės „Kietaviškių gausa“ direktorius Donatas Montvila komentavo, kad prie šiais metais išaugusių vietinių pomidorų kainų prisidėjo šio verslo atsisakę augintojai bei nepalanki vasara.

„Pernai metais užsidarė du kombinatai Lietuvoje. Tai turėjo įtakos. Be to, turime tokią vasarą, kad derlius yra labai mažas: vasara lietinga, mažai saulės“, - argumentavo pašnekovas.

Pasak šiltnamių ūkio vadovo, pigesnių lietuviškų pomidorų bus galima tikėtis tik, jei oras taps palankesnis. „Žada šilumą, jei ji ir bus, tai galėsime tikėtis mažesnės kainos. Šis dalykas labai greitai keičiasi, todėl sunku prognozuoti“, - kalbėjo D. Montvila.

Įmonės vadovas teigė, kad lietuviškų pomidorų kainai turi ir importuojamos daržovės – sekamos jų kainos bei įvežamas kiekis. „Tačiau, žinoma, vietinių pomidorų kaina visada didesnė, nes kokybė yra nepalyginama“, - pabrėžė pašnekovas.

D. Montvila teigė, kad nors šiais metais dar galima nusipirkti pomidorų iš jų šiltnamių, kitų metų ateitis miglota. „Jei dujos dar brangs, tai gali būti ir mums liūdna ateitis. Viskas priklauso nuo energijos nešėjų: kokia kaina mes gauname šilumą. Jei dar bus branginami energetiniai ištekliai, tai bus neįmanoma dirbti“, - skundėsi įmonės direktorius. Energetinių išteklių kaina šiltnamių ūkiuose sudaro apie 60-75 proc. produkcijos savikainos.

Nori PVM lengvatų daržovių augintojams

Antanas Šležas
Šiltnamių asociacijos prezidentas Antanas Šležas įvardijo kitokias vietinių pomidorų kainų augimo priežastis.

Pirmiausia jis įsitikinęs, kad kainų augimas susijęs su UAB „Kietaviškių gausa“, vieno iš pagrindinių lietuviškų augintojų pomidorų tiekėjų, produkcijos produktų kokybės pasikeitimu. Dabar įmonės produktams suteiktas išskirtinės kokybės statusas. Be to, kainų augimui įtakos galėjo turėti ir Šiltnamių asociacijos narių įkurtas kooperatyvas „Agrolit“.

Kaip teigė A. Šležas, Lietuvos augintojams konkuruoti su kitais Europos ūkininkais itin sunku, nes Lietuvoje augintojai priversti mokėti vieną iš aukščiausių žemyne kainų už šilumą. „Tai daro didelę įtaką mūsų kaštams ir atsilaikyti labai sunku“, - pesimistiškai kalbėjo pašnekovas.

A. Šležas įsitikinęs, kad vietinių daržovių augintojus išgelbėti galėtų nebent PVM lengvata jų produkcijai ar papildomas finansavimas.

Pernai metais įsikūrusio šiltnamių kooperatyvo „Agrolit“ direktorius Vilius Jundulas taip pat teigė, kad šiltnamiuose daržoves auginančių verslininkų ateitis miglota. „Pagal dabartinę situaciją, perspektyvos sunkios. Reikalingas didesnis valdžios dėmesys šitai šakai. Kol kas visi tik žada, žada, o kai reikia, nieko nedaro“, - valdžios požiūriu į ūkio šaką nusivylęs kalbėjo pašnekovas.

DELFI jau rašė, kad į parduotuvių pirkėjų krepšelius neretai pakliūna įvežtos iš užsienio daržovės. Prekybininkai tikina, kad lietuviškų daržovių augintojai negali pasiūlyti pakankamai produkcijos, o ir oro sąlygos šalyje nėra palankios auginimui.

Taip pat pastebima, kad per metus mažmeninėje prekyboje pabrango kopūstai (21,96 proc.), ilgavaisiai agurkai (52,44 proc.). Už mažesnę kainą šiemet galima vaišintis morkomis (-30,08 proc.), obuoliais (15,41 proc.).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)