Grūdų prekyba užsiimančios bendrovės „Agrosfera" direktorius Arminas Kildišis vakar vykusiame Lietuvos grūdų augintojų asociacijos susirinkime pristatė grūdų rinkos prognozes, tačiau iš karto perspėjo, kad šioje srityje niekas garantijų nedalija, o prognozavimas yra nedėkingas užsiėmimas. „Kas lemia grūdų kainas - Dievas ar žmogus, infliacija ar klimatas? - retoriškai klausė A. Kildišis. - Matyt, visi šie faktoriai kartu sudėjus".

Infliacija ir nepalankūs orai

Akivaizdžiausią įtaką, be abejo, daro klimato sąlygos. Daugelyje šalių sausros pastaraisiais metais tapo įprastas dalykas. Amerikoje kilo panika dėl galimų kukurūzų ir sojų derliaus nuostolių , nes ten jau kurį laiką laikosi labai karšti (38 oC ir daugiau) ir sausi orai. Jau pastebėtos ir pirmosios smėlio audros, o tai laikoma labai negeru ženklu. Pastarąjį kartą smėlio audros JAV buvo 1930 m. ir tuomet beveik visiškai suniokojo derlių.

Po pranešimų apie sausrą ir smėlio audras iš karto šoktelėjo kukurūzų ir sojų kainos biržose. Kukurūzai dabar yra kaip tik tokioje augimo stadijoje, kai formuojasi burbuolės, ir drėgmės trūkumas šiuo augimo tarpsniu turi itin neigiamos įtakos derliui. Sojų kainos šiemet pakilo 21 proc. ir yra aukščiausia nuo 1973 m. (kaina net viršijo piko kainas, buvusias 2008 m.). Sojų kainų kilimą nulėmė ta pati priežastis kaip ir kukurūzų - nuo sausros stresuojantys augalai.

Paraleliai su nepalankiais orais eina ir infliacija. Susidarius nuomonei, kad „pinigai nieko nekainuoja", kitaip tariant, darosi beverčiai, stengiamasi juos investuoti į auksą, metalus, grūdus, o biržos į tai labai jautriai reaguoja.

Veikia dar ir tas faktas, Kinijos ir Indijos gyventojai pradėjo daugiau vartoti. Mažėjantys ryžių bei grūdų likučiai tose šalyse taip pat prisideda prie visuotinės panikos, kad grūdų gali trūkti. Juodosios jūros regionas - Rusija, Ukraina, Kazachstanas - jau pradėjo kulti derlių ir aiškėja, kad jis 20 proc. mažesnis negu tikėtasi. Ypač kritęs žieminių rapsų derlius, taip pat trūksta miežių, o kviečių daugmaž pakanka.

Kainos gali ir nukristi

Kas galėtų lemti, kad kainos vis dėlto kristų? Pirmiausia, tas faktas, kad kukurūzų plotai JAV padidėjo (galvojant kad kukurūzai turės gerą kainą, kukurūzų buvo pasėta 3-5 mln. ha daugiau negu paprastai). Taigi, jei kukurūzai visas sausras išgyvens ir neblogai užderės, situacija iš karto apsiverstų. Kol kas nėra jokių duomenų apie derlių Indijoje - jei Indija eksportuotų grūdų, situacija rinkoje nebūtų tokia įtempta. Padėtį gali pakeisti ir Brazilija - ši šalis eksportuoja cukranendres, kurios galėtų pakeisti kukurūzus bioetanalio gamyboje.

Kiek šiandien kainuoja kviečiai? „Matiff" biržoje 11 proc. baltymų kviečių grūdų kaina šiomis dienomis siekia apie 800 Lt, plius premija už baltymus (už kiekvieną 1 proc. baltymų - 5-8 eurai arba 15-25 Lt). Tokia būtų kaina Klaipėdos jūrų uoste (FOB kaina), tad minusavus uosto paslaugas (15-25 Lt), geležinkelio ar transporto paslauags (20-35 Lt) ir kitas paslaugas (5-10 Lt), tikra kviečių būtų apie 750 Lt. Rapsų kaina šiuo metu siekia 1 700 Lt/t.

„Aš, būdamas ūkininkas, nelaukčiau dar geresnių naujienų. Kai kaina artėja prie 800 Lt, jau visi pradeda tikėtis, kad ji pakils iki 1 000 Lt/t. Tačiau dabartinė kaina gamybos išlaidas tikrai dengia, tad laukti nėra ko", - taip žemdirbiams patarė A. Kildišis.

Rekordinis derlius - ne tik džiaugsmas, bet ir problemos

Lietuvoje gamtos sąlygos šiemet buvo dėkingos žemės ūkio augalams augti ir vis garsiau kalbama apie rekordinius derlius. Grūdų supirkėjai jau dabar prognozuoja, kad gausus derlius ir geros kainos kels ir tam tikrų problemų: pirmiausia, bus ūkininkų, kurie nenorės vežti tiems, kam išankstinėmis sutartimis pardavė derlių už 600 Lt/t. Atsiras firmų, sudariusių kaip niekada daug kontraktų, ir būtent tai kels problemų su logistika, pradės trūkti elevatorių, gali strigti atsiskaitymai.

Realiai vertinti savo galimybes ir nenusiteikti pernelyg optimistiniam grūdų realizavimo scenarijui žemdirbiams pataria LGAA pirmininkas Romas Majauskas. „Kai kuriuose ūkiuose pasėliai jau pagulę nuo lietaus ir stiprių vėjų, tad reikia labai gerai paskaičiuoti sudarant kontraktus, ar turėsime reikiamą kiekį reikiamos kokybės grūdų", - įspėja R. Majauskas. Paprastai, deja, galioja tokia taisyklė: kai derlius itin gausus, krenta jo kokybė.