Šiuo metu Lietuvoje pluoštines kanapes yra draudžiama auginti, tačiau Žemės ūkio ministerija yra skelbusi, kad tai prieštarauja ES teisei ir draudžia ūkininkams auginti dar vienos rūšies augalus, už kuriuos jie gali gauti pajamų. Ministerijos duomenimis, pluoštinės kanapės naudojamos tekstilės, statybų, maisto pramonės ir biokuro srityse.

„Tai yra norma, kurią mes turime ratifikuoti. Kaimyninėse šalyse - Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje – ji yra ratifikuota. Kanapės, pluoštinės, noriu pabrėžti, auginamos ir jokių neigiamų poveikių, būtent, kas liečia narkomaniją, tikrai nepadaryta, nesigirdėjo nei vieno tokio atvejo. Kaip tik pluoštinių kanapių auginimas, jeigu jos auginamos, deklaruojamos, galima tada tinkama ir priežiūra, ir patikrinimai“, - dėstė žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius.

Pasak ministro, mokslininkai teigia, kad tame regione, kur auginamos pluoštinės kanapės, „jokiais būdais neužauginti narkotinių kanapių“.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius patikino, kad jo atstovaujama ministerija iš esmės sprendimui Lietuvoje įteisinti pluoštinių kanapių auginimą pritaria.

„Labai jau Lietuvoje įprasta gyventi baimėse, susikurtų baubų šešėlyje ir aš tikrai džiaugiuosi, kad Žemės ūkio ministerija, nepaisant tų dažnai skleidžiamų gandų, pateikė tą įstatymo projektą, Vyriausybė pritarė, labai tikiuosi, kad Seimas neišsigąs kartais skleidžiamų baubų, o priims sprendimą patvirtinti tą įstatymą. Iš tikrųjų, ar pluoštinės kanapės, ar pluoštinės dilgėlės, ar kas ten bebūtų – nežinau, ūkininkai geriau žino, ką jiems auginti, augins tai, kas jiems geriau apsimoka, kas praturtina juos pačius ir visą Lietuvą“, - dėstė teisingumo ministras.

Dėl įstatymo pataisų, leidžiančių Lietuvoje auginti pluoštines kanapes, dar turės apsispręsti Seimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)