Savo soduose auginantieji braškes neskuba pirkti atvežtinių ir kantriai laukia, kol prisirps savos. Tiesa, vasaros pradžia lyg tyčia šalta ir drėgna. Tad tenka apsišarvuoti kantrybe.

Nesodinti po bulvių

Braškės – nereiklus augalas, bet geriausiai auga ir dera humusingame priesmėlyje ir priemolyje. Be to, labai svarbu, kad dirva būtų laidi drėgmei ir orui. „Kuo smėlingesnė dirva, tuo daugiau braškes reikia tręšti organinėmis trąšomis. Molio ir sunkaus priemolio dirvoje pasodinti augalai vargsta, skursta, nes supuolusi žemė nepraleidžia oro. Į tokią dirvą taip pat reikia įterpti mėšlo ir durpių. Taigi žemę braškynui reikia ruošti iš anksto. Nepatartina braškių sodinti po bulvių. Prastai braškės augs, jei ankstesniais metais joms skirtoje vietoje augo pupelės, agurkai, bulvės, pomidorai, avietės, narcizai, raktažolės, lelijos, vilkdalgiai. Šie augalai gali sirgti ligomis, kuriomis greitai užsikrečia ir braškės“, – sakė Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Sodininkystės technologijų skyriaus vedėjas dr. Nobertas Uselis.

Jei žinoma, kurioje vietoje bus įveisiamas naujas braškynas, dar nevėlu kaip priešsėlį ten auginti žaliąją trąšą – rapsus arba garstyčias. Likus porai savaičių iki braškių sodinimo, juos reikės užkasti. Beje, garstyčios ne tik pagerina, bet ir dezinfekuoja dirvą.

„Braškės gerai auga rūgščiose dirvose arba dirvose, kurių rūgštingumas artimas neutraliam (pH nuo 5 iki 6,8). Labai rūgščią dirvą, kurioje auga šalpusniai, rūgštynės, asiūkliai, reikia pakalkinti ne vėliau kaip 1–2 metus prieš braškyno įveisimą“, – patarė pašnekovas.

Gerai dera tik trejus metus

Specialistų dažnai patarimų prašo itin uolūs, bet nepatyrę braškių augintojai. Jie skundžiasi, kad kerai labai gražūs, daug lapų, bet uogų – tik viena kita, pradėjusios nokti jos ima pūti. Tokios nesėkmės priežastis labai paprasta – anksti pavasarį braškės buvo per daug patręštos azoto trąšomis. Norint išvengti tokios klaidos, braškyną reikia tręšti specialiai šiai kultūrai skirtomis trąšomis. Prastos kokybės, smulkios uogos bus ir ketvirtus ar penktus metus auginamame braškyne, kad ir kiek jį tręštumėte ar rūpestingai prižiūrėtumėte. Auginantieji pirmametes, antrametes ir trečiametes braškes visada turės tinkamų sodinti jų daigų ir sočiai valgys uogų.
Pasisodinę norimos veislės daigų, kad jie neeikvotų jėgų augindami uogas, anot dr. N.Uselio, turėtume nuskinti šių braškių žiedus ir uogų užuomazgas.

Jautrios šaknys

Šių metų vasara nešykšti lietaus. Jei braškyne laikysis vanduo, šak­nys negaus deguonies, tad kerai gali pradėti pūti, skursti. Pradėjusios nokti uogos ims pūti. Todėl paviršinį vandenį būtina nukreipti gilesniais grioveliais už sklypo ribų. To daryti nereikia, jei uogynas įveistas nedidelio nuolydžio pietiniame šlaite. Braškės jautrios ne tik drėgmės pertekliui, bet ir trūkumui. Jei dangus šykšti lietaus, būtina jas palaistyti, tada uogų derlius bus daug gausesnis. Ne vienam teko matyti apleistą, žolėse skęstantį seną braškyną. Uogos smulkios, bet jų neįtikėtinai daug. Taip yra todėl, kad jų šaknys nebuvo sujudintos. Braškių šaknys išsidėsčiusios sekliai, todėl žydėjimo metu, kai mezgasi uogos, braškes reikia ravėti labai atsargiai, stengiantis nesujudinti ir nepažeisti dirvos paviršiuje esančių smulkių šaknelių, kurios augalus aprūpina maisto medžiagomis.
„Jei orai smarkiai atšils, auginantieji braškes po juoda plėvele turėtų tarpueilius mulčiuoti šiaudais ar pjuvenomis, kad karštis neapdegintų šaknų“, – patarė pašnekovas.

Braškių kainos

Didžiuosiuose sostinės Kalvarijų ir Halės turguose jau praėjusią savaitę pasirodė pirmosios lietuviškos braškės. Kol kas šių uogų pasiūla nedidelė, todėl norintieji paskanauti savame krašte užaugintų braškių už jas moka dvigubai brangiau nei už lenkiškas ar ispaniškas, kurios šiuo metu prekybos centruose kainuoja 12–13 Lt.

Halės turguje už gražiai prisirpusių braškių kilogramą Vilniaus krašto ūkininkai vakar prašė iki 20 Lt. O netoliese lenkiškomis braškėmis prekiaujančios moterys už jų kilogramą norėjo gauti 4–6 Lt. Nusipirkusieji jų tikino, kad uogos – ne tik gražios, bet ir skanios.
Braškių daigyną turinti Danguolė Lingienė baiminosi, kad šiais metais uogos bus brangios, nes pakenkė lietūs ir šaltos naktys. Prekiaujama kol kas tik po priedangomis sunokusiomis uogomis, kurių kaina turguose – 15–20 Lt.

Turintis 2,5 ha braškyną ūkininkas Dainius Serva prekiauja savo užaugintomis uogomis tik Šiauliuose. Šiuo metu už kilogramą braškių jis prašo 14–18 Lt. Kalbinti barškių augintojai tikino, kad šiais metais braškės bus brangesnės nei pernai. Lietuvos braškių augintojų draugijos pirmininkas Vidas Juodsnukis apgailestavo, kad prieš 8 metus Lietuvoje buvo apie
900 braškių augintojų, o dabar jų sumažėjo perpus.