Per ketverius metus Lietuvoje auginamų kalakutų skaičius padidėjo du kartus - nuo 104,4 tūkst. 2008-aisiais iki 207,6 tūkst. 2012 metais. Šių paukščių augintojų nesužlugdė nei pigesnė lenkiška produkcija, nei nepalanki valstybės mokesčių politika. Pagal kalakutienos suvartojimą lietuviai sparčiai vejasi europiečius.

Viliją ir Vladą Baltuonius galima laikyti kalakutų auginimo Lietuvoje pionieriais. Prieš 17 metų jie pirmieji į Lietuvą atsiskraidino baltųjų kalakutų kiaušinių partiją iš Anglijos, išperino juos inkubatoriuje ir ilgai turguje įtikinėjo žmones, kad šie maži paukščiukai užaugs beveik 10 kartų didesni nei mėsinės vištos.

Baltuoniai prisimena, kad ilgainiui baltieji kalakutai lietuviams pradėjo patikti, nes atrodo neįprastai, užauga dideli ir puošia šeimininko sodybą. O svarbiausia - jų mėsa gerokai liesesnė ir skanesnė nei kitų naminių paukščių.

Save V.Baltuonis vadina smulkiuoju ūkininku, nors per metus užaugina apie 30 tūkst. kalakutų. Tačiau stambius perdirbėjus, konkurentus, pavyzdžiui, bendrovę "Arvi kalakutai", kad ir kaip atrodytų keista, mini geru žodžiu. "Aišku, mums tenka taikytis prie jų kainų, tačiau jie, galima sakyti, išpopuliarino kalakutieną, kartu ir mums padėjo, nes mažiau išleidome lėšų reklamai", - neslėpė V.Baltuonis.

Pasak verslininko, dabar lietuviškos kalakutienos filė kainuoja apie 20 litų už kg, visas kalakutas - beveik 12 litų už kg.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)