Kaip praneša LTV naujienų tarnyba, Šiaulių rajono ūkininkas Dainius Serva pirmąsias braškes pradėjo skinti dar praėjusios savaitės pabaigoje. Kol kas kasdien prirenkama vos po keliolika kilogramų uogų, tačiau augintojas tikisi, kad šylant orams
braškių sezonas įsibėgės jau kitą savaitę.

Pirmieji nuolatiniai klientai domėtis braškėmis pradėjo dar prieš porą savaičių, jų neatbaido net ir gana aukštos uogų kainos – už kilogramą pirmųjų braškių prašoma nuo 18 iki 26 litų.

Du paskutiniai sezonai braškių augintojams nebuvo palankūs. Šaltos žiemos ir lietingi pavasariai nuniokojo braškynus, o daugelis smulkiųjų ūkininkų dėl per didelių nuostolių atsisakė šio verslo.

Šiemet ūkininkai sako, kad skųstis nėra ko ir tikisi neprasto derliaus, jie esą nesibaiminantys braškių iš Lenkijos ir Ispanijos konkurencijos.

„Ankščiau buvo beveik taisyklė – lenkiška uoga, lietuviškas pavadinimas. Dabar tokios nesąžiningos prekybos sumažėjo, tik aišku, liko minimalios sankcijos tiems, kurie bando gudrauti. Gerai, kai ta kontrole užsiima patys uogų augintojai, patys norintieji nusipirkti uogų“, – apie mažėjančią nesąžiningą braškių prekybą kalba Braškių augintojų draugijos vadovas Vidas Juodsnukis.

Laukiama, kad įsibėgėjus braškių sezonui kris ir jų kaina. Pernai vidutiniškai už lietuviškas braškes buvo prašoma 7 litų, panašiai, augintojų teigimu, turėtų būti ir šiemet.