Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programoje numatyta, kad žemės savininkai gali dalyvauti ir gauti paramą pagal veiklą vienoje iš Aplinkos ir kraštovaizdžio gerinimo programos priemonių, kurių tikslas – „stabdyti svetimžemio invazinio augalo – Sosnovskio barščio – plitimą“.

Naikinimo būdai

Kovoti su Sosnovskio barščiais, naudojant herbicidus, reikia pradėti anksti pavasarį, kol augalai maži (iki 20–30 cm).

Nupurškus herbicidais, dalis augalų išlieka ir atauga, tad maždaug po 30 dienų purškimą būtina pakartoti. Lietuvoje nėra ištirti šio augalo naikinimo būdai, tačiau, Žemdirbystės instituto Dirvožemio ir augalininkystės skyriaus mokslo darbuotojų duomenimis, barščius naikinti padeda sisteminiai glifosatų grupės herbicidai.

Herbicidų negalima naudoti vandens telkinių pakrantėse, gyvenamosiose vietovėse ir kitose teisės aktais saugomose zonose. Užsienio šalių informacijos šaltiniuose teigiama, kad jei Sosnovskio barščiai jau išaugę apie 50 cm aukščio, herbicidai gali būti neveiksmingi. Tuomet juos reikia naikinti mechaniniu būdu.

Augalus galima nupjauti, kai jie būna
50 cm aukščio, tačiau vieno pjovimo neužtenka, nes atžėlę jie gali sužydėti ir išbarstyti sėklas. Todėl išaugusius iki 50 cm teks pjauti dar kartą. Sosnovskio barščius galima naikinti kapojant jų šaknis kastuvu. Tą geriausia daryti ankstyvą pavasarį, kai pradeda augti pirmi lapai, tačiau galima pakartoti ir vasaros viduryje. Šaknis reikia nukirsti 10 cm gylyje. Svarbiausia – neleisti augalams subrandinti sėklų, tad rekomenduojama nupjauti jau susiformavusius jų skėčių žiedelius ir juos sudeginti. Nupjovus per anksti, augalai greitai pradeda auginti naujus žiedynus. Šis naikinimo būdas veiksmingas, tačiau ilgai užtrunka.

Kita Sosnovskio barščių naikinimo priemonė – gilusis arimas (iki 25 cm gylio), nes tokiame gylyje sėklos negali sudygti. Iškirstas šaknis reikia sunaikinti, kad augalai neatželtų iš šaknų. Naikinant Sosnovskio barščius, reikia vilkėti neperšlampamus drabužius, dėvėti pirštines, užsidėti akinius, t. y. apsaugoti visas kūno dalis. Patekusias ant odos augalų sultis būtina nedelsiant nuplauti vandeniu su muilu, prireikus – kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

Pavojingas augalas

Sosnovskio barštis yra monokarpinis augalas, t. y. po žydėjimo nunyksta, tačiau iki žydėjimo gali praeiti keletas metų. Jis užauga iki 3 ir daugiau metrų aukščio. Šis augalas labai kenksmingas žmonių sveikatai. Jei žmogus prisiliečia prie jo arba šienaujant jo sulčių patenka ant žmogaus odos, ši gali parausti ir nudegti.

Sosnovskio barščiai plinta labai sparčiai, yra sunkiai išnaikinami, nes išaugina ir subrandina daug sėklų. Vienas augalas jų subrandina vidutiniškai 20 000–100 000. Jis atželia iš šaknų, tačiau dauginasi ir plinta sėklomis. Sosnovskio barštis, priklausomai nuo augimo sąlygų, pasiekia brandą ir sužydi po 4 ir daugiau metų. Žydi nuo birželio iki liepos pabaigos, o augalai, kurie buvo tik vieną kartą pavasarį nupjauti, gali išauginti naujus žiedynus ir žydėti rugsėjo mėnesį. Sėklos subręsta ir išbyra rugpjūčio pabaigoje – spalį arba dar vėliau. Pavasarį sudygsta tik dalis sėklų.

Naikinti Sosnovskio barščius privalo kiekvienas žemės savininkas ir kiti žemės naudotojai. Sistemingai augalus naikinant, jie sunyksta tik po 5–10 ir daugiau metų.