Kaip perimti kitų šalių patirtį ir plėtoti kooperaciją Lietuvoje kalbama Seime, kur vyksta tarptautinė konferencija „Kooperacija: tarptautinė patirtis ir plėtros perspektyvos Lietuvoje“.

Daugiausia mūsų šalyje – per 200 – žemės ūkio kooperatyvų. Iš jų
stipriausi pieno gamintojų kooperatyvai, dabar tiekiantys trečdalį Lietuvoje superkamo pieno. Esą susivieniję smulkūs ūkininkai gauna daugiau pajamų nei pieną pardavinėtų kiekvienas atskirai.

Tačiau iki šiol perdirbimas yra stambių įmonių rankose, tad perdirbėjai dar gali diktuoti savo sąlygas, drastiškai mažinti supirkimo kainas.

„Tai mums, kooperatyvo nariams, yra nesuprantamas dalykas, kad mes esam spaudžiami. Ir tikrai viešai kalbama, kad kooperatyvo nariai laukiami, kad jie pereitų į įmones, į pieno punktus. Bet mes turime priimti sprendimus kitus, ne sugrįžti pas gamintojus, o turim savo planus, manom, kad rasim galimybes būti ir stiprėti“, – tvirtina Utenos rajono ūkininkas, kooperatyvo „Pieno puta“ narys Kęstutis Udras.

Geresnės nuotaikos į konferenciją atvyko žmonės iš prekybos kooperatyvų ir kredito unijų, kurios dažniausiai aptarnauja kaimą ir miestelius.

„Per 15 metų mes investavom į Plungės rajono infrastruktūrą 80mln. litų. Tokių kooperatyvų yra nedaug, nes mes vienam skolinam ir investuojam, tai čia didelis dalykas ir didelė mūsų jėga. Žmonės investuoja į gyvulininkystės objektų statybą,valymo įrengimams ir, žinoma, daug paskolų buities reikalams“, – teigia Žemaitijos valstiečių kredito unijos valdybos narys Ikvaldas Talvaldas.

„Plėstis, gyventi, išgyventi. Todėl šiandien susirinkom į konferenciją, kad susijungtume dirbti ir su kreditų unijomis, ir žemės ūkio kooperatyvais. Mes turim ir valgyklas, galim supirkti iš jų žemės ūkio produkciją ir taip pat realizuoti ją ir per parduotuves“, – sako Gargždų vartotojų kooperatyvo direktorė Janina Jurkuvienė.

Tačiau pagal kooperatyvų skaičių ir įvairovę Lietuva gerokai atsilieka nuo Europos Sąjungos (ES) šalių senbuvių. Gera patirtimi su konferencijos dalyviais šiandien dalijosi svečiai iš Anglijos, Italijos, kitų šalių.

„Trentino provincija turi 520 tūkstančių gyventojų, iš jų 200 tūkstančių yra kooperatyvų nariai. Veikia žemės ūkio, prekybos, kreditų, darbo, socialinių paslaugų ir kiti kooperatyvai. Nauda didelė, bet svarbiausia, kad kapitalizme vis didėjant atotrūkiui tarp turtuolių ir vargšų, pas mus tokio skirtumo nesijaučia: nėra nei labai turtingų, nei varguolių“, – užtikrina Italijos Trentino kooperatyvų federacijos generalinis direktorius Carlo Dellasega.

Lietuvos kooperatyvams ketinama teikti paramą iš Kaimo plėtros programos ir skatinti burtis smulkesnius ūkininkus, gamintojus, prekybininkus. Taip pat šiemet turėtų būti įkurta trijų šakų – žemės ūkio, prekybos ir kreditų unijų – kooperatyvų konfederacija, kuri atstovautų kooperatyvų interesams.