Arklių augintojai komisijai pristatė 13 Lietuvos sunkiųjų ir vieną stambiųjų žemaitukų veislės eržilą bei penkis Amerikos ir rusų ristūnus. Komisijos išvados lemia, ar ne jaunesni kaip trejų metų eržilai bus skirti veislei ar taps darbiniais-mėsiniais. Pagal nusistovėjusią tradiciją, Trakėnų veislės žirgai vertinami tik „Nemuno žirgyne", arabų veislės - „Vilniaus žirgyne". Kitų veislių žirgai Algirdiškiuose ar kitoje vietoje.

Vertinimo kriterijai

„Vertinimo metu eržilas turi surinkti ne mažiau 80 balų iš 100 galimų,- sakė komisijos pirmininkas, Lietuvos sunkiųjų arklių veislės augintojų asociacijos prezidentas Edgaras Jeninas. - Surinkę 80 balų ir daugiau priskiriami elito klasei, juos leidžiama naudoti veisimui. Visos veislės vertinamos pagal: kilmę, eksterjerą, tipingumą veislei, kūno matus, charakterį, palikuonių kokybę ir darbines savybes".

Lietuvos sunkieji ir stambieji žemaitukai pirmiausia vertinami pagal eksterjerą (kad kojos būtų nepriekaištingos, žirgai nebūtų įlinkusiom nugarom arba labai didelėm galvom). Dar labai svarbus yra jų charakteris, nes šios veisles arkliai daugiausia naudojami darbui sodybose ir turi būti labai paklusnus, kitaip 1 200 kg sveriantis arklys darys tai, ką jis nori, o ne tai, ko prašo šeimininkas.

Daugumos veislių eržilai vertinami vieną kartą per metus, kai jiems sukanka 3 metai. Gerai įvertinto eržilo didesnė ir pardavimo kaina.

Eržilai veislei ir mėsai

Vertinimo komisijoje dalyvavusi Lietuvos ūkinių gyvūnų genetinių išteklių apsaugos koordinavimo centro vadovė Rūta Šveistienė sakė, jog mažėja stambiųjų žemaitukų populiacija, o Lietuvos sunkiųjų didėja. Už šiuos vietinės dar XIX amžiuje sukurtos veislės arklių auginimą jų savininkams skiriamos Europos Sąjungos išmokos už genofondo išsaugojimą ir kompensuojant negautą produkciją - 600-700 litų už vieną žirgą. Geros veislės eržilas gali kainuoti 5-7 tūkstančius litų.

Sunkiųjų arklių augintojai daugiausia susiduria su jų realizavimo problema, rinka yra perpildyta, tad tam, kad parduotų žirgą, jie turi investuoti į vadybą ir reklamą, o tai didina savikainą.

Marijampoliečio Juozo Bekampio ūkyje auga 64 žirgai ir 8 kumeliukai. Tačiau arklių augintojas nemano, kad licencijos veisimui negavęs eržilas yra nenaudingas. „Toks arklys tinka dirbti žemę mažuose ūkiuose. Yra ir kita niša - arklių auginimas mėsai. Neseniai Vokietijoje aukštą įvertinimą pelnė lietuviška arklienos dešra", - sako J. Bekampis.

Lietuvoje yra dvi skerdyklos, turinčios licenciją skersti arklius. Viena Kretingalėje, Klaipėdos krašte, kita - Panevėžio rajone, Krekenavoje. Už kilogramą skerdienos perdirbėjai Lietuvoje moka 5 litus, Lenkijoje - 7 litus, o Vakarų Europoje prieš metus mokėta bent dešimteriopai daugiau.

Algirdiškiuose vykusiame konkurse-vertinime daugiausiai balų ristūnų grupėje surinko 12 metų Egidijaus Gudonio eržilas Staro United (89,5 balo). Sunkiųjų grupėje daugiausiai balų komisija skyrė 3 metų V. Ališkevičiaus iš Pagėgių augintiniui Brendžiui - 83 balus.