Jiems perdirbėjai dabar moka net ketvirtadaliu mažiau nei metų pradžioje. Dėl to jie ketina skųstis Konkurencijos tarybai.

Beveik trečdalį pieno tiekiančių kooperatyvų atstovai sako, kad šiemet perdirbėjai drastiškai kelis kartus mažino supirkimo kainas. Dabar kooperatyvams esą mokama ketvirtadaliu mažiau nei metų pradžioje, kitiems pieno tiekėjams kainos sumažėjo iki dešimtadalio.

„Pristačius pieną į gamyklą kooperatyvui mokama 72–74 ct už kilogramą – mes atvežam po 25 tonas. Ir tiek gaunam už bazinio riebumo pieną. Kai tuo metu įmonės kitiems už 200–300 litrų nuvažiavę į vietą siūlo didesnę kainą negu mums patiems nuvežus“, – sako „Pieno gėlė“ direktorius Jonas Kuzminskas.

„Mes kreipsimės į Konkurencijos tarybą, nes taip tęstis negali, nes supirkimo kainos vienodos visose įmonėse, nepriklausomai, ką jos gamina, ar dirba tik eksportui, ar tik vidaus rinkoje“, – teigia asociacijos „Kooperacijos kelias“ pirmininkė Jūratė Dovydėnienė.

Perdirbėjai už kilogramą esą moka nuo 60 iki 80 centų. Tokios kainos buvo 2007–2008 aisiais. Tačiau dabar gerokai brangiau kainuoja degalai, trąšos, kiti ištekliai.

„Jei bus 50 ct – ypač tiems, kas paėmę kreditus modernizacijai, kaštų padengimui neužtenka tos kainos. Daugelį ūkių tai gali nuvaryti ir į bankrotą“, – tvirtina Pieno gamintojų asociacijos pirmininkas, ūkininkas Jonas Vilionis.

Nors buvo kviesti, perdirbėjų atstovai posėdyje nepasirodė. Kodėl taip mažina supirkimo kainas, sako kol kas nekomentuojantys.

„Nemanau, kad tai problema, mes siūlysim pasikviesti Vyriausybei perdirbėjus ir pieno pardavėjus, kad būtų kolegiški santykiai visoje verslo grandinėje“, – sako Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Edmundas Pupinis.

Anot viceministro, žaliavos supirkimo kainos mažėja ir kitose šalyse, nors ne taip staigiai kaip pas mus. Pagrindinė priežastis – kritusios produktų kainos užsienio rinkose.

„Rytoj vykstu į Europs Tarybos posėdį, kur kartu su lenkais (tikuosi, kad ir daugiau prisijungs) teiksime pasiūlymą padidinti intervencines kainas, kad galėtumėm pradėti taikyti rinkos reguliavimo priemones. Tai yra, kad galėtumėm išimti tam tikrą pieno kiekį iš rinkos, kad kaina pakiltų“, – kalba žemės ūkio viceministras Mindaugas Kuklierius.

Pieno ūkių šeimininkai ministerijai siūlo padidinti išmokas už pieną. Tačiau tuomet dalį pinigų tektų paimti iš grūdų augintojų ar kitų sričių. Todėl dėl paramos perskirstymo Žemės ūkio rūmuose turės tartis patys žemdirbiai.