Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Klaipėdos AVMI) informuoja, kad Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas atmetė bendrovės „Ekspogalvijai“ apeliacinį skundą ir paliko galioti mokesčių administratoriaus sprendimą, kuriuo gyvulių didmenine prekyba užsiimančiai įmonei, tariamais milijoniniais sandoriais siekusiai mokestinės naudos, papildomai buvo apskaičiuota sumokėti per 640 tūkst. litų pelno mokesčio, delspinigių ir baudų. Dalis šios sumos į valstybės biudžetą jau grąžinta.

Iš Lietuvos ūkininkų veršelius supirkinėjusią ir juos į Olandiją eksportavusią Mažeikių bendrovę įklampino tariamos tarpininkavimo ir transportavimo sutartys su Olandijos įmonėmis, kurių savininkais buvo Lietuvos bendrovės direktoriaus tėvas ir brolis. Sutartyse buvo numatyti, kaip įrodė Lietuvos mokesčių administratorius, realiai tikrovėje nevykdyti sandoriai – Olandijos mokesčių mokėtojai esą buvo įsipareigojęs už tam tikrą atlygį rasti veršelių pirkėjus bei suteikti veršelių transportavimo paslaugas. Per kelerius metus Lietuvos įmonė tokių tarpininkavimo ir transporto paslaugų sandorių „sudarė“ daugiau kaip už 4 milijonus litų.

Kompleksinio mokestinio patikrinimo metu, kuris atliktas bendradarbiaujant su Olandijos mokesčių administratoriumi, nustatyta, kad abi Olandijos įmonės savo šalyje neapskaičiavo, nedeklaravo ir nesumokėjo mokesčių nuo pajamų, neva gautų už tarpininkavimo ir transporto paslaugų teikimą, o jų buhalterinėje apskaitoje neužfiksuoti sandoriai su „Ekspogalvijais“. Tuo tarpu Lietuvos įmonė Olandijos įmonių vardu įformintas sąskaitas faktūras už tariamai suteiktas tarpininkavimo ir transportavimo paslaugas apskaitė įmonės sąnaudose, todėl neteisėtu būdu padidino įmonės leidžiamus atskaitymus ir sumažino apmokestinamąjį pelną ir mokėtiną pelno mokestį, teigiama inspekcijos pranešime.

„Olandijos mokesčių administratorius nerado įrodymų dėl jokių tos šalies įmonių sandorių su Lietuvos bendrove – nei paslaugų teikimo, nei prekių tiekimų Europos Bendrijoje, taip pat nerasta įrodymų dėl sąskaitose nurodytų paslaugų teikimo. Įvertinus patikrinimo metu surinktą informaciją konstatuota, kad šie sandoriai neįvyko tomis sąlygomis ir aplinkybėmis, kaip atvaizduota sąskaitose, todėl Lietuvos įmonė neturėjo teisės išlaidų traukti į sąnaudas pagal Olandijos įmonių išrašytas sąskaitas. Tokiu būdu neteisėtai mėginta padidinti sąnaudas, siekiant sumažinti mokėtinus pridėtinės vertės ir pelno mokesčius“, - komentavo Klaipėdos AVMI Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją