Kokia artimiausių 3–5 metų Lietuvos žemės ūkio strategija? ES struktūrinė parama baigiasi, o naujojo paramos laikotarpio vizija vis dar miglota. Niekas negali pasakyti apie ES tiesioginių išmokų dydį, o tiesioginės nacionalinės išmokos jau nebus mokamos. Šios ir kitos aplinkybės daugeliui žemdirbių kelia nerimą, todėl jie siūlo surengti visuotinį kaimo žmonių suvažiavimą ir iš valdžios pareikalauti atsakomybės.

Nėra atsakymų į klausimus

Akivaizdu, kad žemdirbių pajamos nebeaugs taip sparčiai, kaip per artimiausius metus augs išlaidos, mokesčių našta. Kokia ūkininkų ateitis ir kodėl šie klausimai svarbūs kaip tik dabar? „Jei to nepadarysime dabar, naujoji valdžia tai padarys pati. Ar manote, kad naujoji valdžia geriau išmanys mūsų reikalus? Aš taip nemanau, todėl ir pritariu siūlymams iki rinkimų į Seimą surengti visuotinį visų kaimo žmonių suvažiavimą“, – aiškino Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) vicepirmininkas Bronius Markauskas ir siūlė į talką pasikviesti mokslininkus, kad jie parengtų išsamią analizę apie žemės ūkio ir apskritai kaimo ateitį.


ŽŪR pirmininkas Andriejus Stančikas pritarė kolegai: „Dažnai susitinku su žemdirbiais ir negaliu atsakyti į jų klausimus, koks bus valstybės požiūris į žemės ūkį atėjus naujai valdžiai, kokie bus prioritetai. Be to, valdžios atstovai turi paaiškinti, kaip gina mūsų gyvybiškai svarbius interesus dėl naujojo ES finansinio laikotarpio.“


Ką apie tai mano ŽŪR veikloje dalyvaujančios organizacijos? Pasak ŽŪR pirmininko, iki kovo 23 d. atsakymus pateikė 19, iš kurių tik viena pareiškė nepritarianti suvažiavimui. Likusios 18 organizacijų pritaria, tačiau svarsto dėl jo rengimo laiko. Laukiama dar 39 organizacijų nuomonių.

Nuomonės išsiskyrė


Daugiausia ūkininkų šalyje vienijanti Lietuvos ūkininkų sąjunga (LŪS) šiam klausimui svarstyti prezidiumo narių posėdyje nepagailėjo kelių valandų. Kiekvieno LŪS skyriaus vadovas turėjo garsiai pasakyti ne tik tai, ar pritaria šiai idėjai, ar jos neremia, bet ir trumpai paaiškinti priežastis. Reikia pripažinti, kad LŪS pirmininkas Jonas Talmantas ir vicepirmininkai bent posėdžio metu skyrių vadovams spaudimo nedarė ir savo nuomones išsakė paskutiniai.


Taip ilgai užtrukusio balsavimo rezultatai buvo aiškūs, tačiau tuo pat metu ir „slidūs“. Štai 21 skyrius dėl įvairių priežasčių nepritarė suvažiavimo idėjai. Vieni sakė, kad tokiam suvažiavimui dar neatėjo laikas, kiti jį siūlė surengti po rinkimų į Seimą, o treti sakė, kad apskritai reikalai žemės ūkyje yra pakankamai geri ir nėra apie ką diskutuoti. Suvažiavimą siūlo rengti nedelsiant 12 LŪS skyrių, 4 skyriai neišsakė nuomonės ir dar 4 pareiškė esantys neutralūs.


Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas Jeronimas Kraujelis pasirinko lanksčią taktiką: „Asociacijos nariai mano, kad daugiau naudos gautume suvažiavimą surengę po rinkimų, tačiau yra išlyga – nuomonė pasikeistų, jei suvažiavimui būtų rimtai pasiruošta. Ar suspėsime parengti valdžiai rimtus klausimus, kad suvažiavimas nepavirstų pigiu politikavimu?“

Konfliktai aštrėja


Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos vadovas Vidas Juodsnukis pasiūlymus surengti suvažiavimą vertina ne kaip norą aptarti kylančias problemas, bet kaip bandymą susidoroti su šiai organizacijai artima dabartine Žemės ūkio ministerija. Ir šį kartą jis įsivėlė į konfliktą su savo nuolatiniu priešininku Lietuvos pieno gamintojų asociacijos pirmininku Jonu Vilioniu.


„Gal Šeimos ūkininkių sąjunga gyvena gerai, tačiau aš iš ūkininkų girdžiu kitokių nuomonių. Pavyzdžiui, mes, pieno gamintojai, valdžiai turime daug klausimų ir juos reikia išsakyti suvažiavime, nes šita valdžia mūsų jau negirdi. Be to, dabartinė valdžia turi atsiskaityti, tegul paaiškina, kodėl tragiškai mažėja melžiamų karvių ir apskritai kodėl tuštėja kaimai“, – nevyniodamas žodžių į vatą rėžė J.Vilionis. „Dėl tokių, kaip tu, kaimai ir tuštėja“, – pertraukė priešininką V.Juodsnukis. „O gal tuštėja dėl neveiklumo tokių organizacijų, kurios rūpinasi ne žemdirbių reikalais, o tik mugių ir turgų organizavimu?“ – atkirto J.Vilionis.


Taigi klausimas kol kas lieka atviras. Nors ŽŪR prezidiumas susitarė laukti atsakymų iš visų organizacijų, nedelsdamas sudarė 15 ŽŪR prezidiumo narių darbo grupę, kuri turi sudaryti planą suvažiavimui rengti, numatyti laiką ir vietą.