Sprendimas priimtas, patikrinus Šilutės rajone Sakūtėlių kaime veikiantį ūkininko A. Žilio daržovių perdirbimo cechą ir Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus tarkuotos bulvių tyrės cepelinams ruošti mėginius.

Laboratoriniai tyrimai parodė, kad cepelinų masėje nustatytas sulfitų kiekis (321 mg/kg) tris kartus viršijo Lietuvos higienos normoje nurodytus leistinus konservantų kiekius. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, tai jau ne pirmas atvejis, kai minėtas ūkininkas, gamindamas daržoves ir bulvių tyres, nekontroliuoja naudojamų sulfitų kiekio.

Kaip pranešime nurodo tarnyba, maiste esantys sulfitai sveikam žmogui nesukelia sveikatos sutrikimų. Tačiau kai kurie žmonės yra jautrūs sulfitams, jiems šios medžiagos gali sukelti ūmius bronchų spazmus (praėjus vos keletui minučių po sulfitų turinčio maisto suvartojimo), nosies užgulimą, slogą, virškinamojo trakto sutrikimus, odos niežėjimą, bėrimą ar net šoką.

„Šis daržovių perdirbimo cechas jau prieš du metus buvo įtrauktas į padidintos rizikos įmonių grupę ir todėl kontroliuojamas ypač griežtai. Dar 2010 m. ūkininkui buvo uždrausta gamyboje naudoti konservantus, nes tuokart sulfitų kiekis bulvių tyrėje net 10 kartų viršijo leistiną normą. Pašalinus pažeidimus, praėjusiais metais leidome atnaujinti gamybą. Šiais metais nustatyti analogiški pažeidimai parodė, jog technologinis procesas šioje įmonėje kontroliuojamas nepakankamai. Bulvių tyrės gamybai buvo naudojami konservantai, tačiau ūkininkas netyrė produkcijos laboratoriškai, nors tai numatyta savikontrolės programoje”, – komentavo Šilutės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Edmundas Ciparis.

Atsižvelgusi į pasikartojančius pažeidimus, Šilutės valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba uždraudė ūkininkui A. Žiliui daržovių perdirbimo ceche gaminti sulfituotas daržoves bei sulfituotų bulvių tyres. Ūkininkui skirta piniginė bauda, o minėtas daržovių perdirbimo cechas įtrauktas į nesąžiningų maisto tvarkymo įmonių sąrašą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)