Bulvių ir svogūnų augintojai skelbia pavojų – pernykštis derlius pūva saugyklose. Augintojų asociacijos vadovai kaltina prekybos centrus, pusvelčiui superkančius daržoves, o jų atstovai atkerta – esą nors vienas produktas ne brangsta, o pinga, praneša LTV „Šiandien“.


Bulvių užauginta tiek, kad nėra kur dėti, todėl jų augintojai dejuoja – rinka perpildyta, kainos perpus kritusios.

Ūkininkai sako, kad pernykštis derlius penktadaliu didesnis, todėl kol kas pavyko parduoti tik pusę užauginto. Kartu su bulvėmis saugyklose liko ir svogūnų derlius, kurio kainos taip pat perpus mažesnės.

„Šiai dienai kaina siekia 30 centų už kilogramą. Pernai buvo vidutiniškai 60 centų. Tokia kaina ūkininką tenkina. Nes užaugintų bulvių savikaina už kilogramą – 35 centai, tad dabar pardavinėjame su minusu“, – tvirtino Kėdainių rajono ūkininkas Rimantas Žebarauskas.

„Pastatėme šaldymo įrengimus, lauksime iki gegužės, birželio mėnesio, kol baigsis pas kitus svogūnai. Techninės galimybės leis juos išsaugoti, išlaikyti, tai veislės, kurias galima ilgai sandėliuoti, tad parduosim per birželio mėnesį. Kad parduosime brangiau, mažai vilties, bent jau už tą pačią kainą“, – planais dalinosi Kėdainių rajono ūkininkas Saulius Dambrauskas.

Kaip tyčia, bulvių perpildytos ir Vakarų Europos šalių rinkos, kurios gelbėjo ankstesniais metais. Maža to, ūkininkus esą smaugia ne tik parduotuvių lentynas užpildžiusi lenkiška produkcija, bet ir prekybos centrai.

„Kai jie didelę dalį išveždavo, vietinėje rinkoje pritrūkdavo produkcijos. Dėl to ta kaina ir padidėdavo. Šioje vietoje gal kaip tik reikėtų pasidžiaugti, kad yra produktų, kurie pinga Lietuvoje“, – mano Prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas.

Tačiau dėlto daržovių augintojai nedžiūgauja. Jiems nenormalu, kad turguose prastesnės kokybės bulvės gerokai brangesnės nei prekybos centruose. Šie, anot ūkininkų, bulves iš jų superka mažiau nei savikaina.

„Bet kaip bus su smulkiais augintojais, kurie dirba švytuoklės principu: gera kaina – auginu, prasta – neauginu? Šiemet net tas principas gali nesuveikti, nes pas visus gali likti daug nepraduotų bulvių“, – sako Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė.

Asociacijos vadovai sako, kad daugėja skelbimų apie išparduodamą bulvių auginimo techniką, todėl tikėtina, kad vis daugiau ūkių atsisakys auginti bulves.