Parduoda sostinėje

Biržų krašto ūkininkų Daivos ir Arūno Giedrikų ekologiškos daržovės savame krašte nėra populiarios, nes dažnas rajono gyventojas pats jų užsiaugina. Sutuoktiniai jau 10 metų plečia daržovių ir prieskonių asortimentą. Jų laukuose veši ne tik įvairių rūšių salotos, paprikos, pankoliai, bet ir baklažanai, bulvės, morkos, burokėliai, kitos daržovės. Pasak A.Giedriko, visada sunku prognozuoti, kokios gėrybės bus labiausiai perkamos. „Šiais metais didelę paklausą turėjo bulvės ir morkos. Stengiamės daržoves parduoti iki gruodžio mėnesio, todėl pavasariui didelės įvairovės pirkėjams negalime pasiūlyti“, – sakė A.Giedrikas. Ūkininkai kiekvieną savaitę vyksta į Vilnių ir užaugintas gėrybes parduoda prekybos centre „Panorama“, taip pat bendradarbiauja su prekybos centru „Maxima“. Pašnekovas pabrėžia turintis nuolatinių klientų, kurie atsargų nekaupia, o perka tik tam kartui.

„Pirkėjui svarbiausia – kokybė ir geras skonis. Mūsų ekologiškų daržovių skonis puikus, nes atsirenkame ligoms atsparias veisles. Pagal sezoniškumą kainų nekeliame, nenorime apvilti pirkėjų. Žinoma, pirmųjų šviežių daržovių kaina būna šiek tiek aukštesnė“,– pasakojo ūkininkas. D. ir A. Giedrikų ūkyje jau nebeliko bulvių, visos kitos daržovės taip pat jau baigiasi.

Ieško partnerių

LDAA valdybos pirmininkas Algimantas Morkūnas teigė, kad jų gretose yra labai stambių ir smulkesnių ūkių savininkų. Pastarieji išaugintą produkciją dideliais kiekiais iki 10 tonų parduoda visiems didiesiems šalies prekybos tinklams. Pasak A.Morkūno, asociacijos nariai dalyvauja parodose, valdyba ieško naujų kontaktų pardavimo srityje. Valdybos iniciatyva 2011 m. buvo sukurtas reklaminis-informacinis filmas „Daržovės iš Lietuvos“. Jis buvo demonstruotas Žemės ūkio ministerijoje, parodoje Maskvoje, susitikimuose su lietuviškų daržovių importuotojais. „Lietuviškos daržovės domina Rusijos, Kazachstano verslininkus, tačiau jiems reikia didžiulių kiekių geros kokybės produkcijos. Šiais atvejais pasigendame augintojų kooperacijos. Gaila, kad susitelkti kol kas nepavyksta. Savos produkcijos pardavinėjimas pavieniui turi trūkumų“, – atviravo A.Morkūnas. Pašnekovas pabrėžė, kad pernai daržovių supirkimo kainos buvo aukštesnės nei šiais metais. Daržovės parduodamos už tą pačią kainą arba nuostolingai. „Šiais metais pritrūkome morkų, nes jas rusai pradėjo supirkinėti aukštesnėmis kainomis. Tuomet ir Lietuvoje kaina pakilo. Geros kokybės morkos superkamos po 0,8–1 Lt už kilogramą. Sezono pabaigoje neliko geros kokybės morkų. Turime didelį kopūstų perteklių. Viliamės, kad Rusija supirks, nes Lietuvos rinkai tiek kopūstų nereikia“, – pasakojo jis.

Užsienio rinka stabilesnė

Šakių rajone gyvenantis Martynas Laukaitis ūkininkauja 17 metų. Net 275 ha žemės plote jis augina maistines ir sėklines bulves, burokėlius, cukinijas, moliūgus. Ūkininkas sako, kad visada stengėsi auginti tik geros kokybės daržoves, todėl per daugelį metų įgijo puikių rekomendacijų. „Niekada nesistengiau „prakišti“ nekokybiškų daržovių, neieškojau trumpalaikės naudos“, – prisipažino jis.

Išaugintų gėrybių dėl labai didelio jų kiekio ūkininkas turguje nepardavinėja, nes fiziškai nepajėgtų to padaryti. Bulves, burokėlius, cukinijas, moliūgus jis tiekia didmeninės prekybos įmonėms, didiesiems prekybos centrams, gamybos įmonėms. Aktyvus LDAA narys yra pasirašęs sutartis ne tik su Rusija, bet ir su Vakarų šalimis. Trejus metus bendrauja su patikimais užsienio partneriais. „Noriu stabilumo ir patikimumo, todėl išaugintas daržoves tiekiu net kelioms rinkoms. Prekyba vienoje rinkoje sukelia keblumų, o keliose rinkose esu mažiau pažeidžiamas. Noriu pabrėžti, kad prekyba užsienio rinkoje yra stabilesnė“, – sakė ūkininkas. Todėl didžiąją produkcijos dalį jis eksportuoja į užsienį. Šiais metais užsienio rinkoje supirkimo kainos yra šiek tiek didesnės nei Lietuvoje. M.Laukaitis pagal sutartis daržoves tieks iki gegužės mėnesio.

Tiekia savam miestui

Šiaulių rajono ūkininkas Antanas Baliutavičius augina bulves, morkas, kopūstus, burokėlius, cukinijas, moliūgus. Savo produkciją jis tiekia Šiaulių rajono švietimo paslaugų centrui, kavinėms ir kitoms įstaigoms. „Vežu į 29 vietas. Kartais tenka tik 3 kg kopūstų vežti, bet ką padarysi. Laimėjau konkursą, sudariau sutartį ir tiekiu daržoves Šiaulių rajono žmonėms“, – pasakojo jis. Nuo praėjusių metų rugsėjo iki šių metų kovo ūkininkas pardavė 35 t bulvių, 7 t morkų, 5 t kopūstų, 5 t burokėlių. Su Šiaulių švietimo įstaigomis ūkininkas buvo bendradarbiavęs ir anksčiau, tačiau sutartį, kuri galioja pusę metų, buvo nutraukęs. „Šių metų daržovių supirkimo kainos, palyginti su praėjusių metų, yra žemesnės, tačiau verkti negalima. Vieni metai būna geresni, kiti – prastesni“,– dėstė A.Baliutavičius.

Pernai ūkininkas išaugintas daržoves tiekė Latvijai ir Rusijai. Prieš dvi savaites Rusijos partneriai kreipėsi į A.Baliutavičių prašydami parduoti 100 t ‘Osprey’ veislės bulvių. Pavasarį ūkininkas tokio didelio kiekio bulvių jau neturėjo, todėl atsakė jiems neigiamai. „Neturiu bulvių parduoti į Rusiją. Labai daug turiu kopūstų, nes buvo geras jų derlius. Tačiau kopūstai šiuo metu yra labai pigūs. Tikimės, kad Rusijoje supirkimo kaina pakils, o jei ne, teks juos visus išmesti“, – teigė ūkininkas.