Greta ūkininkaujantys kaimynai abejojo mano sėkme. Niekas iš aplinkinių nevalgė topinambų gumbų ir nešėrė jais gyvulių. Dabar jie jau mąsto kitaip. Kaip sakoma, geras pavyzdys užkrečia. Juolab kad šioms daržovėms ypatingos priežiūros nereikia, dauginasi jos puikiai. Kas augino topinambus, žino, kad kartą darže jų pasodinus vėliau atsikratyti jais labai sunku.

Topinambų gumbus galima kasti jau dabar. Iškasus ilgai laikyti negalima, nes suvysta. Norint juos išlaikyti ilgiau, reikia suvynioti į drėgną rankšluostį ir įdėti į šaldytuvą. Rūsyje, drėgname smėlyje ar durpėse, topinambų gumbus galima laikyti iki dviejų mėnesių. Tinkamiausia laikymo temperatūra – nuo 1 iki 4 laipsnių šilumos.
Vienam hektarui topinambų pasodinti reikia 2 tonų gumbų. Sodinti galima bulvių sodinamąja, apkaupti 2 kartus per vasarą ir kasti bulvių kasamąja. Šias daržoves mėgsta šernai, tad nenustebkite, jei jie pradės knisti lauką.

Įpratinti žmones vartoti topinambus nelengva. Tačiau mano patirtis rodo, kad šie augalai turi ateitį: juk jie tinka diabetikams, mažina aukštą kraujospūdį, laisvina vidurius ir gelbsti gydant daug kitų ligų. Todėl topinambai – geriau nei bulvė: jų suvalgę būsime ne tik sotus, bet ir sveikesni. Su jų milteliais kepama saldi duona be cukraus. Jų drožlių galima įmaišyti į miltus ir kepant įprastą duoną. Daug kam atradimas – džiovinti topinambai. Šakniagumbius nuplovus, plonai supjausčius ir išdžiovinus, gaunami skanūs saldūs traškučiai, kurių maistinė vertė daug kartų didesnė nei bulvių traškučių, nes nenaudojama nei druska, nei aliejus, nei konservantai. Topinambų miltelių galima dėti kepant sausainius, blynus, gaminant dešras, grietinę, sriubas, mišraines.

Ši daržovė, kurios skonis panašus į riešutų, turi išskirtinių gydomųjų savybių. Tai – bene vienintelė šviežia daržovė, peržiemojusi žemėje, kurią galima išsikasti ankstyvą pavasarį. Topinambus galima valgyti žalius (nebūtina skusti žievę, užtenka gerai nuplauti), virtus, keptus. Iš jų spaudžiamos sultys.

Topinambai sergantiesiems diabetu. Vitaminų (ypač B ir C grupės) jie turi daugiau nei bulvės, burokėliai ir kitos daržovės, baltymų – mažiau. Jų gumbuose esantis insulinas, veikiamas skrandžio rūgščių ir fermentų, virsta fruktozės molekulėmis, gebančiomis pakliūti į ląsteles ir neleisti cukraus kiekiui didėti. Likusi nepasisavinta fruktozės (insulino) dalis greitai pašalinama ir padeda pašalinti iš organizmo sunkiuosius metalus, cholesterolio perteklių, kancerogenus bei šlakus. Žmogaus imuninė sistema, atsikračiusi kenksmingo užterštumo, sustiprėja. Insulinas sumažina gliukozės pasisavinimą iš maisto ir jos kiekį kraujyje.


Topinambai sergantiesiems širdies ligomis.
Kasdien vartojant po 200 ml šviežių jų sulčių sureguliuojamas širdies darbas, arterinis spaudimas, stiprėja širdies raumuo.

Topinambai sergantiesiems kitomis ligomis. Šiose daržovėse daug vitamino C, todėl jas vartojant greičiau gyja žaizdos. Liaudies medicinoje iš topinambų gumbų paruošta košele gydomi nudegimai, o jų nuovirai ir sultys naudojami šlapioms žaizdoms ir opoms gydyti. Dėl šiose daržovėse esančių B grupės vitaminų, askorbo rūgšties ir baltymų geriau pasisavinama geležis. Todėl žmonės, sergantys anemija, turėtų gerti šviežias topinambų sultis. Biologiškai aktyvios medžiagos, esančios šiuose augaluose, valo ir skystina kraują. Taigi topinambai yra efektyvi profilaktinė priemonė nuo tromboflebito – baisios ligos, kai sutirštėjęs kraujas užkemša kraujagysles. Juose yra daug mineralinių druskų, ypač daug kalio druskos, kuri iš organizmo pašalina nereikalingą skystį. Tie, kuriems tinsta rankos, kojos, turėtų gerti kuo daugiau šviežių topinambų gumbų sulčių. Mokslininkai, daugelį metų tyrę šį augalą, nustatė, kad reguliarus jo užpilo, žiedų ar lapų arbatos vartojimas – tarsi terapija sergant leukoze. Topinambai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Jei du kartus per dieną suvalgysite po 50 g šviežių topinambų, tikimybė susirgti atero­skleroze bus gerokai mažesnė. Optimalus makroelementų ir mikroelementų santykis šiose daržovėse sureguliuoja vandens ir druskų pusiausvyrą organizme. Topinambais gydomas vidurių užkietėjimas. Užtenka per dieną išgerti 100 ml šviežių jų sulčių ar suvalgyti 2–3 porcijas jų salotų, ir ši problema bus užmiršta.
Topinambų lapus sumaišius su karštu moliu galima pasigaminti karštą kompresą (veikiantį panašiai kaip gydomasis purvas sanatorijose), kuris mažina sąnarių ir raumenų skausmą. Išorišką gydymą galima papildyti kasdien suvalgant kelis topinambų gumbus arba išgeriant šviežių ar džiovintų topinambų lapų arbatos, gumbų nuoviro ar sulčių.


Topinambai neabejingiems grožiui.
Patartina du kartus per savaitę veidą prausti šviežiomis topinambų sultimis, po 30 min. nuplauti jį šiltu vandeniu ir patepti maitinamuoju kremu. Tai daryti reikėtų 15 kartų. Sutrinti topinambų gumbai padeda išvengti raukšlių. Jų košelę su keliais lašeliais alyvuogių aliejaus reikia užtepti ant veido ir palaikyti 15–20 min. Tai daryti patartina 2–3 mėn.