Pirmąjį šiais metais agurkų ir salotų derlių kol kas skina tik „Kietaviškių gausos“ bendrovė. Mat tik ši bendrovė turi stiklinius šiltnamius.

Pernai dirbę nuostolingai augintojai tikisi atsigauti, pateikdami daržoves be jokios chemijos augalų apsaugai, ribojamas trąšų kiekis.

„Mūsų produkcija šiemet bus sertifikuota „Ekoagros“ programos. Bus išskirtinės kokybės, pažymėta specialiu ženklu“, – teigė įmonės „Kietaviškių gausa“ vyriausiasis agronomas Nerijus Rakickas.

Už kilogramą agurkų iš prekybos tinklų augintojai gauna maždaug 8 litus, parduotuvėse jie pabrangsta iki 15 litų – keliais litais daugiau nei pernai. Pasak bendrovės vadovo, per kovą agurkai turėtų perpus atpigti.

„Jokios paramos mes negauname. Eilę metų mes pirmavom, lyginant su Latvijos, Baltarusijos šiltnamiais, o šiandien visi jie mus aplenkė“, – tvirtino „Kietaviškių gausa“ direktorius Gediminas Rukša.

Per kelerius metus Lietuvoje neliko keliasdešimties hektarų stiklinių šiltnamių. Vieni dėl brangstančių energetinių išteklių bankrutavo, kiti, kaip „Neveronys“, – sustabdė veiklą.

Kad lengviau gautų Europos Sąjungos paramą, kelios bendrovės ir ūkininkai, auginantys šiltnamines daržoves ir gėles, susivienijo į kooperatyvą.

„Sąlygos mums labai sunkios, esame nevienodose sąlygose. Ir PVM skirtumas, ir energijos šaltiniai kitoms šalims yra iš dalies kompensuojami. Bet manome, jei gerai pavyks pasinaudoti ES skiriamomis lėšomis, kooperatyvas turėtų stipriai atsistoti ant kojų“, – kalbėjo kooperatyvo „Agrolit“ valdybos pirmininkas Donatas Montvila.

Kooperatyvas rengiasi statyti bendrus sandėlius, organizuoti prekybą ir taip atpiginti savo produkciją.

Dabar iš mūsų šalyje parduodamų šiltnaminių daržovių, tik dešimtadalis išaugintos Lietuvoje.