Netoleruotina ir perdirbėjų pozicija kooperatyvų atžvilgiu, mat kainos pirmiausia sumažinamos iš kooperatyvų tiekiamam pienui. Tokius pareiškimus perdirbėjai neigia ir tvirtina, visus pieno gamintojus traktuojantys vienodai.

Anot susivienijusių pieno gamintojų, kartojasi pernykštis pieno kainų mažinamo scenarijus: perdirbėjai pirmiausia jas apkarpo kooperatyvams, o po dekados kitos, kai kooperatyvai priversti mažinti iš narių superkamo pieno kainas, tokia pat dalia ištinka ir kitus pieno gamintojus.

Esant tokiai besikartojančiai kainų mažinimo politikai, peršasi išvada, kad tai daroma sąmoningai, siekiant sumenkinti pačios kooperacijos idėją, palaužti pasitikėjimą kooperatyvais ir taip skaldyti gamintojų vienybę. Pieno supirkimo kaina - pagrindinis ginklas perdirbėjų rankose, kuriuo jie bando įveikti stiprėjančią pieno gamintojų kooperaciją.

„Įrodyti negalime, bet tokia tendencija stebima ne pirmą kartą", - sutartinai tvirtina daugumos pieno gamintojus vienijančių kooperatyvų vadovų. Žemės ūkio kooperatinės bendrovės „Pieno gėlė" vadovo Jono Kuzminsko teigimu, svarbiausia gynybinė kooperatyvų priemonė - pieno gamintojų vienybė ir susitelkimas.

„Perdirbėjai siekia padaryti kooperatyvus nepatrauklius pieno gamintojams. Kai kurie nariai, suvilioti aukštesnės kainos, pasitraukia iš mūsų gretų, bet vėliau dalis jų sugrįžta, nes perdirbėjai randa būdų, kaip juo apgauti. Mes už savo narius kovojame ir jų interesus sugebame apginti", - pabrėžia J. Kuzminskas.

Jo teigimu, apie 600 pieno gamintojų vienijanti „Pieno gėlė" praėjusių metų pabaigoje nariams išmokėjo 4,6 centus už kilogramą priedus. „Nė viena perdirbimo įmonė taip neskatina žaliavos tiekėjų, o tos kainos anksčiau ar vėliau išsilygina. Be to, iš savo sukauptų lėšų, kurios yra kooperatyvo narių lėšos, stengiamės išlaikyti vienodas kainas", - teigia J. Kuzminskas.

„Pienas LT" valdybos pirmininkas Naglis Narauskas neabejoja, kad perdirbėjai, kurių yra nedaug, bet jie yra labiau išprusę ir turi daugiau galių rinkoje, žaidžia nepalankius kooperuotiems gamintojams žaidimus. Jo nuomone, ar tokie perdirbėjų veiksmai pakirs stiprėjantį ūkininkų susitelkimą, priklausys tik nuo gamintojų sąmoningumo.

Kooperatyvai skelbia, kad kainos sumažintos 7 centais už pieno kilogramą. Perdirbėjai, dangstydamiesi baime būti apkaltintiems karteliniu susitarimu, neįvardija, kiek kaina buvo sumažinta.

Pasak Rokiškio sūrio įmonių grupės valdybos pirmininko Daliaus Trumpos, kainos išties sumažėjo: „Tai jau įvykęs faktas. Apie nuo kovo 1 dienos mažinamas kainas žaliavos tiekėjus įspėjome vasario viduryje. Vieni sutiko, kiti sutartis nutraukė, tačiau jokių išimčių nedarėme ir kainas sumažinome visiems".

D. Trumpa tikina, kad kainos buvo sumažintos dėl mažėjančių eksportuojamų produktų kainų. „Esame priversti jas mažinti. Mokėdami už žaliavą tiek, kiek buvo mokama iki šiol, negalėtume eksportuoti produkcijos", - tvirtina Rokiškio sūrio įmonių grupės valdybos pirmininkas.