Lietuvos grūdų augintojų asociacija surengė ne tik ataskaitinį, bet ir rinkiminį susirinkimą – išsirinko pirmininką trejų metų kadencijai. Nors ši asociacija palyginti negausi, tačiau tikrai įtakinga ir nuolat stiprėja.

Per pastaruosius trejus metus Lietuvos grūdų augintojų asociacijos (LGAA) narių padaugėjo beveik tris kartus, tačiau iš tikrųjų jų turėtų būti kelis šimtus kartų daugiau.

„Deja, dauguma grūdų augintojų tik stebi, kaip jų interesus gina mūsų organizacija. Ūkininkams trūksta sąmoningumo. Pastaraisiais metais asociacijos narių daugėja, jie ūkininkauja 24 rajonuose“, – sako LGAA pirmininkas Romas Majauskas.

Dėl šios priežasties LGAA biudžetas ne tik perdirbėjams, bet ir save gerbiančiam vidutinio ūkio savininkui sukeltų šypseną. Be kita ko, šiame ataskaitiniame rinkiminiame susirinkime buvo kalbėta apie būtinybę padidinti nario mokestį. Asociacijos narys Mangirdas Kronkaitis pasiūlė jį padidinti du kartus – iki 1 Lt/ha deklaruotos žemės. Kažkas iš susirinkusiųjų pakėlė kartelę iki 2 Lt/ha, tačiau galiausiai nutarta nario mokesčio nekeisti, bet pabandyti į asociacijos gretas įtraukti daugiau ūkininkų.

LGAA pirmininkas R.Majauskas pateikė per trejus metus nuveiktų darbų ataskaitą.

Atrodė, kad susirinkimas tekėjo ramia vaga ir nuosekliai artėjo prie pabaigos, tačiau ramybę sudrumstė buvęs žemės ūkio viceministras ūkininkas Aušrys Macijauskas ir naujasis asociacijos narys Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Talmantas. Jie vienas po kito naujuoju asociacijos pirmininku netikėtai pasiūlė rinkti Kupiškio rajone ūkininkaujantį Zigmantą Aleksandravičių. Visi žino šio ūkininko oratorinius sugebėjimus, be to, jis moka ne vieną užsienio kalbą, taigi be vertėjų gali susikalbėti ne tik su vokiečiais. Šį kartą kupiškėnas kalbėjo ramiai, tačiau balsą pakėlė prisiminęs nesėkmingus bandymus ginti asociacijos interesus Standartizacijos komitete, kai buvo siekiama pakeisti ūkininkams palankesnius grūdų kokybės standartus.

„Pralaimėjome ne tik todėl, kad perdirbėjai turi daugiau lėšų. Blogai, kad šiuo atveju net Žemės ūkio ministerijai pavaldžių įstaigų atstovai pritarė ne ūkininkams, bet perdirbėjams. Taip neturi būti. Turime reikalauti, kad jie gintų būtent mūsų interesus“, – rėžė Z.Aleksandravičius.

Pasak ūkininko, LGAA veikla turėtų būti kur kas efektyvesnė, kad kiekvienas asociacijos narys jaustų konkrečią dalyvavimo šioje organizacijoje naudą.

Savo programą pristatęs R.Majauskas revoliucijos nesiūlė, tačiau pažadėjo dirbti pasirinkta kryptimi, panašiu greičiu ir pagreičiu. Iš 32 turėjusių teisę balsuoti grūdų augintojų 18 parėmė R.Majausko kandidatūrą, 9 pritarė Z.Aleksandravičiui, o likusieji neturėjo nuomonės. Taigi šalia Kauno ūkininkaujantis R.Majauskas LGAA liko vadovauti antrą trejų metų kadenciją.