Naujovės praturtina tradicijas

Iki nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos žemdirbiai net neįsivaizdavo, kaip galima būtų apsieiti be plūgo. Savo žemių valdas kiekvienas žemdirbys kasmet ardavo, jei ne rudenį, tai pavasarį. Niekas nedrįsdavo sėti į gerai sukultyvuotas ražienas, visada ardavo.

Tačiau kai iš Vakarų Europos plūstelėjo nauja pažangi žemės ūkio technika, senosios žemdirbystės tradicijos pradėjo pamažu keistis. Ko gero, pirmoji šalyje AB „Lytagra“ ėmėsi propaguoti naujausias žemdirbystės technologijas, nereikalaujančias arimo. Šios bendrovės, prekiaujančios žemės ūkio technika, vadovo Adomo Balsio iniciatyva ŽŪB „Bernatoniai“ buvo pradėta diegti neariamoji žemdirbystė. Supažindinti su jos privalumais buvo rengiamos lauko dienos, demonstruojama šioms naujoms technologijoms tinkamiausia technika.

Labiausiai buvo išpopuliarėję „Horsch“ firmos žemės dirbimo padargai ir sėjamosios. Net buvo kalbama, kad neariamajai žemdirbystei tik ir tinka būtent „Horsch“ mašinos. Jomis tada prekiavo AB „Lytagra“, vėliau oficialia šios kompanijos atstove tapo ir UAB „Audrokesta“. Jos vadovas Audrius Mockaitis „ŪP“ sakė, kad praėjusiais metais pardavė 35 „Horsch“ sėjamąsias ir 30 4-5 m pločio skutiklių. Sėjamųjų užgriebio plotis nuo 3 iki 6 metrų. Bet daugiausia parduota 4 m darbinio pločio sėjamųjų.

Metai verslininkams buvo pelningi

UAB „Biržų žemtiekimas“ vadovas Viktoras Rinkevičius praėjusių metų laimėjimais nesigiria, nors žemės ūkio technikos parduota 12 proc. daugiau negu 2010 metais. Bendrovė prekiauja vokiečių gamybos „Deutz Fahr“ traktoriais.

„Parduodami traktorius mes nesame lyderiai, bet savo užimamoje vietoje žemės ūkio technikos rinkoje pardavėme nemažai – 32, daugiausiai pirko galingesnius – nuo 130 iki 200 AG. Pardavėme kelis austrų firmos „Vogel & Not“ plūgus, nemažai gyvulininkystės įrangos, paklausi buvo šienavimo technika, norvegų firmos „Orkel“ ritinių presai, vyniotuvai. Beje, dar prekiaujame itališkais „Dieci“ teleskopiniais krautuvais, - teigia V. Rinkevičius. - Šių metų pirmasis ketvirtis, jau dabar galima sakyti, bus neblogas. Turime daugiau negu pernai užsakymų ir sutarčių.Na, o kaip seksis toliau, negaliu pasakyti. Padidėję gyvulininkystės įrangos pirkimai. Pernai pardavėme kelias „Vestfalijos“ karuselines melžimo aikšteles ir šiemet turime nemažai užsakymų joms“, - optimistiškai nusiteikęs bendrovės vadovas pasakojo apie savo vadovaujamos įmonės veiklos rezultatus.

V. Rinkevičiaus nuomone, jei ir šiemet žemdirbiai turės galimybių pasinaudoti Europos Sąjungos parama, tai ir toliau bus modernizuojamas mūsų šalies žemės ūkio technikos parkas. Savaime suprantama, dar labiau padidės technikos pardavimas.

Lyderiais išlieka stipriausieji

Žemės ūkio technikos registre įregistruota 130 markių naujų ir naudotų traktorių. Kaip kasmet, taip ir pernai tarp populiariausių buvo „John Deere“, „Valtra“, „Case“, „New Holland“ firmų traktoriai. Daugiausia (367) įregistruota naujų „John Deere“ traktorių, įsigytų iš UAB „DOJUS agro“.
Antrojoje vietoje – suomiški „Valtra“ traktoriai (160), kuriais prekiauja UAB „Rovaltra“.
Į trečiąją vietą iškopė „Case IH“ (134) traktoriai. Šios kompanijos atstovė Lietuvoje – UAB „Dotnuvos projektai“. Toliau išsirikiavo „New Holland“ (109), „Fendt“ (76), „Claas“ (49), „Foton“ (30), „Yanmar“ (25), „Farmtrac“ (10) ir kitų firmų traktoriai.

Įdomu tai, kad kasmet vis didėja buvusių socialistinių šalių firmų žemės ūkio technikos paklausa ir pardavimai. Pernai įregistruoti net 145 nauji čekų gamybos „Zetor“ traktoriai. Tačiau nuo pat nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos žemės ūkio technikos rinkoje nepralenkiami baltarusiški traktoriai. Pernai naujų MTZ traktorių įregistruota 656. Tokį jų populiarumą, ko gero, lemia šiek tiek mažesnė kaina, nesudėtingas valdymas ir labai sena pažintis su jais. 

Žemės ūkio technikos registro duomenimis, 2011 m. įregistruoti 299 nauji javų kombainai. Tai 37 daugiau negu 2010 m. Kaip užpraeitais metais, taip ir pernai daugiausia įregistruota „Claas“ kombainų – 87, arba 29 proc. visų naujų kombainų. Toliau seka „John Deere“ (56, arba 18,7 proc.), „New Holland“ (44, arba 14,7 proc.) ir „Rostselmash“ (40, arba 13,3 proc.). Iš viso naujų ir naudotų kombainų 2011 m. buvo įregistruota 1073. Taigi naudoti sudarė 72,2 proc. visų šalyje esančių javų kombainų.

2011 m. įregistruoti penki nauji cukrinių runkelių ir vienas „Grimme“ savaeigis bulvių kasimo kombainas. Praėjusiais metais įregistruotas vienas „Kuhn“ pašarų dalytuvas. Į Žemės ūkio technikos registrą įtraukti šeši nauji savaeigiai smulkintuvai – „Claas“ – vienas, „John Deere“ – trys, po vieną „Krone“ ir „New Holland“.

Pernai taip pat įregistruoti 235 nauji teleskopiniai krautuvai. Daugiausia – 59 – „Manitou“, JCB – 58, „Bobcat“ – 14, „Merlo“ ir „Weidemann“ – po dešimt.
Žemės ūkio technikos registre įregistruoti 15 įvairių kompanijų 93 srutvežiai. Iš jų 27 „Pomot“, 21 „Joskin“,13 „Meprozet“.

2011 m. įregistruota 16 naujų savaeigių purkštuvų. Iš jų: keturi „John Deere“, penki „Tecnoma“, du „Dammann“, po vieną – „Airide 4000“, „Househam“ ir „Pantera“. Dviejų purkštuvų markė nenurodyta.

Pernai neįregistruota nė viena nauja savaeigė šienapjovė. Registre įrašytos 24 naudotos, iš kurių 21 „Fortschritt“ ir po vieną „Case IH“, „Hesston“ ir „Roberine (NL)“.

Šiame rašinyje pateikti skaičiai iš Žemės ūkio technikos registro. Tačiau niekas negali laiduoti, jog jie yra visiškai teisingi. Kai kurie ūkininkai, įsigiję naujas žemės ūkio mašinas, neskuba jų registruoti. Pasitaiko ir tokių atvejų, kai parduota mažiau, o įregistruota daugiau. Pavyzdžiui, UAB „DOJUS agro“ generalinio direktoriaus Audriaus Kavaliausko pateiktais duomenimis, 2011 m. ši bendrovė pardavė 347, o įregistruoti 367 traktoriai. Panaši padėtis ir su „Case IH“ traktorių pardavimais ir registracija. UAB „Dotnuvos projektai“ technikos skyriaus vadovo Arūno Diržio teigimu, pernai parduota 124, o registre – 134 „Case IH“ traktoriai.

Niekas nekaupia duomenų, kiek konkrečiais metais, kokių žemės ūkio naujų mašinų nusiperka mūsų žemdirbiai, nėra sąvado, kiek verslininkai jų pardavė. Žemės ūkio technikos registro duomenys, skelbiami internete, ko gero, suprantami tik tų lentelių sudarinėtojams. Jose net neaišku, kaip nurodytas mašinos variklio galingumas – vatais ar arklio galiomis. Dėl netvarkos registre ne kartą priekaištavo verslininkai – Lietuvos žemės ūkio technikos rinkos dalyviai. Belieka tikėtis, kad kaip žemės ūkio technika, taip ir jos apskaita tobulės.