Lietuvoje su mokslo vizitu yra atvykę trys profesoriai iš Kinijos pluoštinių augalų instituto, priklausančio Kinijos mokslų akademijai: šio instituto direktoriaus pavaduotojas Gong Gu Zang, instituto Linų ir kanapių tyrimų skyriaus vadovas Li Ning Zhao bei šio skyriaus linų selekcininkas Yu Fu Wang.

Kaip „Mano ūkiui" sakė Upytės bandymų stoties mokslininkės Elvyra Gruzdevienė ir Zofija Jankauskienė, kolegos iš Kinijos domisi ir auginimo technologijomis, bet labiausiai - lietuviškomis pluoštinių linų veislėmis, ypač naujausios selekcijos - Kastyčiai, Dangiai, Sartai, Snaigiai. Mainais Kinijos selekcininkai atsivežė savų veislių, kurios bus išbandytos auginti Lietuvos sąlygomis Upytėje.

Kinijos selekcininkai norėjo gauti kuo daugiau informacijos ir apie tai, kaip mūsų šalies sąlygomis auga pluoštinės kanapės, o ypač susidomėjo pluoštinėmis dilgėlėmis, kurios taip pat jau keleri metai auginamos Upytėje mokslinių bandymų laukuose. Pluoštinės dilgėlės jiems yra visiškai nepažįstamas augalas.

Mokslininkai iš Kinijos domisi ne tik pluoštinių augalų veislėmis ir jų auginimo technologijomis, bet ir mokslinių tyrimų organizavimu mūsų šalyje. Jie taip pat lankėsi LAMMC Žemdirbystės instituto laboratorijose, Javų ir žolių selekcijos centre, o šiandien numatyti vizitai Sodininkystės ir daržininkystės institute ir Aleksandro Stulginskio universiteto Agrobiotechnologijos laboratorijoje.

Pasak Kinijos Pluoštinių augalų instituto direktoriaus pavaduotojo Gong Gu Zang, pluoštinių linų auginimas Kinijoje taip pat išgyvena krizę, jų plotai nuo 2007 m. mažėja: tai reakcija į ekonominę krizę JAV ir Europoje.

Šiaurinėje Kinijos dalyje linai sėjami panašiu laiku kaip ir pas mus - pavasarį, balandžio mėnesį. Pietrytinėje Kinijos dalyje, kur faktiškai nebūna žiemos ir nuimami du derliai, linai sėjami rudenį kaip antroji kultūra po ryžių, o jų derlius nuimamas tuo metu, kai pas mus baigiasi žiema.