Kalifornijos sliekų teikiama nauda – seniai žinoma. Tačiau nedaugelis žino, kad namų kompostavimo sistemos padeda pasigaminti ekologiškų trąšų – biohumuso – ištisus metus.


Nauda gamtai ir sau


Aplinkosaugininkai skambina pavojaus varpais: Lietuva pasaulyje ketvirta nuo galo pagal atliekų perdirbimą. Dalis mūsų jau įprato rūšiuoti plastiką, stiklą, popierių. Tokie piliečiai pastebi, kad didžiąją jų šiukšliadėžių turinio dalį sudaro organinės atliekos, kurių susikaupia ruošiant maistą. Vidutinė šeima per metus išmeta apie 250 kg organinių atliekų. Kai kurie jas krauna į atskiras talpyklas ir veža į sodus arba neša į prie namų esančias komposto duobes. Daugelio išsivysčiusių pasaulio šalių gyventojai renkasi kitą būdą – organines atliekas kompostuoja specialiose talpyklose, kuriose jas perdirba Kalifornijos sliekai.


Anot Lietuvoje namų kompostavimo sistemų populiarinimu užsiimančios UAB „Verdetera“ Pardavimų skyriaus vadovo Armino Mačiulio, metas ir mums elgtis europietiškai – prisidėti prie ekologinių problemų sprendimo. Juolab kad namuose skirtos laikyti komposto dėžės itin paprastai prižiūrimos ir nereikalauja didelių investicijų. Sliekai šeriami virtuvės, sodo ir daržo žaliosiomis atliekomis.


„Iš perdirbtų atliekų gauname biohumusą ir skystą biohumusą („vermi arbatą), kuriuos galima panaudoti namų reik­mėms: gėlėms, vaismedžiams, vaiskrūmiams, daržovėms, kitiems augalams, vejai tręšti. Tokiu būdu namų sąlygomis paruošiamos ekologiškos trąšos. Specialioje komposto dėžėje maisto atliekos atskiriamos nuo galutinio produkto – biohumuso. Taip pat gaunamas skystas biohumusas, kuriuo galima laistyti visus augalus. Sliekų komposto dėžė – puikus pasirinkimas tiems, kam rūpi gamta ir natūralumas. Tokiu būdu saugome aplinką ir turime naudos“, – tikino A.Mačiulis.


Paprasta tik iš pirmo žvilgsnio


Auginantieji Kalifornijos sliekus žino, kad vermikompostavimas yra daug greitesnis nei tradicinis kompostavimas sode. Tačiau tai nereiškia, kad įmetei saują sliekų į kompostą, ir būk ramus. Reikia žinių, darbo ir kantrybės, nes sliekai – gyvi organizmai. Ne ką paprasčiau vyksta procesas ir kompostuojant specia­lioje talpykloje.


Maisto atliekų kompostas ir sliekai įdedami į apatinį padėklą, iš kurio jie kyla į viršutinius padėklus ieškodami naujai kompostuojamų atliekų. Apačioje lieka jau perdirbtos atliekos – biohumusas ir skystas biohumusas, kuris išsiskiria laistyti kompostą. Jei komposto dėžėje yra apie 1 kg suaugusių sliekų, per savaitę jie perdirbs apie 3 kg atliekų, – aiškino pašnekovas.– Sliekų komposto dėžė gali būti laikoma patalpoje ar lauke, jei temperatūra 5–26 laipsniai šilumos. Patartina laikyti uždaroje patalpoje, nes ekstremalios oro sąlygos gali pakenkti sliekams. Reikia pasirūpinti, kad sliekų komposto dėžė negautų tiesioginių saulės spindulių, liūčių metu ar pučiant šaltam vėjui ją reikia įnešti po stogu, o esant žemesnei nei 5 laipsnių šilumos lauko temperatūrai – pastatyti kur šilčiau. Jei nebus laikomasi šių taisyklių, kompostavimo procesas sulėtės, sliekai bus nejudrūs, vadinasi, nesidaugins ir neperdirbs komposto.


Dažniausiai užduodami klausimai apie sliekų komposto dėžę


Koks maistas tinka sliekams?


Tinka visos organinės atliekos: vaisių ir daržovių atliekos (įskaitant graužtukus ir žieveles), arbata, įvairios kruopos, krakmolas, augalinės medžiagos (žolė, lapai, smulkintos šakelės), kiaušinių lukštai, kavos tirščiai, kavos filtrai, kartonas, mėšlas (arklių, galvijų, paukščių), medžio pjuvenos. Kuo smulkesnės atliekos, tuo greičiau vyks vermikompostavimo procesas.

Ar galima pagreitinti biohumuso gamybos procesą?


Sliekams reikalingas deguonis, todėl retkarčiais atsargiai pamaišykite kompostą – taip sliekai tampa aktyvesni ir pagreitėja vermikompostavimo procesas. Rekomenduojama keisti ne daugiau nei 30 proc. komposto sudėties. Geriausia terpė sliekams veistis – nuo 6 iki 8 pH. Rekomenduojama saikiai naudoti rūgščių medžiagų (citrusinių vaisių, svogūnų). Maistinis substratas turi būti apie 80 proc. drėgmės (rankoje suspaudus turi ištrykšti nemažai skysčio).

Ar sparčiai sliekai dauginasi?


Per metus sliekai gali padidinti savo populiaciją 20 kartų. Pirmaisiais metais dažniausiai apie 5–10 kartų, nes iš pradžių sliekai turi aklimatizuotis. Vėliau jų dauginimasis priklauso nuo maisto, temperatūros ir erdvės. Rekomenduojamas pradinis sliekų kiekis – apie 100 gramų sliekų biomasės (400 sliekų).

Pastebėjau, kad aplink sliekų komposto dėžę skraido nedidelės muselės. Kaip jų atsikratyti?


Būna, kad namuose laikant komposto dėžę atsiranda vaisinių muselių. Jos nepavojingos, bet tai rodo, kad komposto dėžėje per daug skysčių arba per didelis atliekų kiekis. Kelių saujų kalkių turėtų pakakti šiai problemai išspręsti. Tačiau visų šių rekomendacijų gali neprireikti, jei bus naudojamas į dėžės komplektą įeinantis daugkartinio naudojimo kokoso plaušas, kuris sulaiko drėgmę.