Prieš 15 metų vienas pirmųjų šalyje pradėjęs auginti apie 200 mėsinių kalakutų, dabar ūkininkas Vladas Baltuonis per metus šių paukščių užaugina iki 30 tūkst.

Anksčiau mažai vartota paukštiena populiari tapo dėl liesumo ir neaukštos
kainos. Filė kilogramas kainuoja apie 20 Lt, sparneliai – 6–7 Lt, o kauliukai – vos 2 Lt.

Kalakutų ūkio savininko teigimu, kalakutienos paklausa ypač didėja prieš Kalėdas, nors užsakymų šventėms sulaukiama jau rugpjūtį. Populiariausi mažesni, iki 5–7 kilogramų sveriantys kalakutai.

„Organizacijos savo darbuotojus nori pamaloninti dovanomis, tai kaip vieną iš tų gerų dovanų regi kalakutą. Todėl kalakutienos paklausa maždaug trečdaliu visos apyvartos padidėja prieš Kalėdas“, – sako kalakutų ūkio savininkas V. Baltuonis.

Verslininkas teigia, kad krizė nesumažino pirkimo, bet paskatino žmones pirkti mažesniais kiekiais. Didžioji dalis kalakutienos parduodama Lietuvoje. Tačiau čia užauginti kalakutai keliauja ir į Latviją, Daniją, Maltą ir Angliją.

Žąsienos kilogramas kainuoja panašiai kaip ir kalakutienos – apie 20–25 litus, tačiau kasmet ūkininko Algio Pečiulio ūkyje ganosi vos šimtas žąsų. Jis sako jų auginantis tiek, kiek yra pirkėjų.

„Tai specifinė prekė, valgoma vieną sykį metuose. Tai daug nepriauginsi. Daug neperka tikrai. Čia ne višta, ne kalakutas, kur galima kiekvieną dieną valgyti“, – teigia ūkininkas.

Iki penkių kilogramų sveriančias žąsis Kalėdų stalui dažniausiai perka pasiturintys gyventojai.

Pats neįsivaizduojantis Kalėdų be keptos žąsies A. Pečiulis apgailestauja, kad šis senolių itin vertintas paukštis dabar per šventes nesulaukia deramo populiarumo. Žąsis Lietuvoje, kaip ir kalakutus, augina vos keletas ūkininkų.